European Union



Brussel, 19 november 2007

Concentraties: Commissie geeft KazMunaiGaz toestemming voor geplande overname Rompetrol

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor de plannen van KazMunaiGaz PKOP Investment NV, een Nederlandse dochter van het Kazachse JSC TH KazMunaiGaz ("KMG"), om de Roemeense olieraffinaderij en distributeur van geraffineerde aardolieproducten Rompetrol over te nemen. Na toetsing aan de EU-concentratieverordening kwam de Commissie tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

KMG produceert ruwe olie en aardgas Kazachstan, Rusland en Azerbeidzjan. Zij heeft een raffinaderij in Kazachstan en verkoopt vooral in Kazachstan, Rusland en China geraffineerde olieproducten. In de EU verkoopt zij geen geraffineerde olieproducten. Daarnaast is zij ook actief in het transport van ruwe olie en aardgas via pijpleidingen en tankschepen.

Rompetrol is actief in de raffinage en verkoop van geraffineerde olieproducten op groothandels- en detailhandelsniveau in Zuidoost-Europa, Frankrijk en Spanje.

De activiteiten van de partijen in Europa zijn complementair. KMG verkoopt geen ruwe olie of geraffineerde olieproducten in de EU, terwijl Rompetrol wel geraffineerde olieproducten verkoopt, maar zelf geen ruwe olie of aardgas produceert.

Uit het onderzoek door de Commissie bleek dat de geplande operatie geen verticale mededingingsbezwaren zou opleveren, omdat het marktaandeel van KMG op de upstreammarkt voor de productie van ruwe olie gering is. Bovendien heeft Rompetrol, behalve in Roemenië, geringe marktaandelen op de downstreammarkten voor verkoop van diesel en LPG buiten de detailhandel. Op die markten heeft zij te maken met concurrentie van belangrijke alternatieve leveranciers, zoals Petrom, Lukoil en Rafo.
Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m98.html#m_49 34