Time : 12:06:07
Date : 20 November 2007
Sender Name: VVI

Verbond der Verzorgingsinstellingen blij met openheid rond zorg

Het Nieuwsblad publiceert vandaag "Het grote Rusthuizenrapport". Daarin worden 730 inspectieverslagen van de Vlaamse Rusthuizen gebundeld en geanalyseerd.

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) groepeert een vijfhonderdtal privaat-christelijke rusthuizen, algemene ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorgvoorzieningen. In onze 300 rusthuizen zetten zich elke dag zo'n 22 000 medewerkers - samen met vrijwilligers - in voor de zorg van 23 000 bewoners, met de middelen die ter beschikking worden gesteld.

Het VVI pleit voor een actieve openbaarheid van bestuur. Het Verbond is blij dat het debat gevoerd wordt. Transparante informatie over de kwaliteit van zorg in gezondheids- en welzijnsvoorzieningen is van groot belang.

De vraag is echter of mensen die het grote Rusthuizenrapport lezen, ook echt beter geïnformeerd worden.

Inspectienormen zijn immers niet het juiste meetinstrument voor kwaliteit. Via die normen wordt de omkadering en de infrastructuur vastgelegd, maar de echte kwaliteit van zorg wordt niet bevraagd. Een rusthuis kan met alle normen in orde zijn, maar toch niet gezellig zijn. Het eten kan hygiënisch perfect zijn, maar helemaal niet lekker.
Het VVI pleit daarom dat dergelijke norminspecties aangevuld zouden worden met kwaliteits- en tevredenheidsmetingen bij bewoners en hun familie. Het VVI gelooft in het instrument van accreditatie zoals dat in onze buurlanden bestaat, eerder dan in een loutere norminspectie, en vraagt daarom middelen om aan zorgevaluatie te doen en de tevredenheid van bewoners te bevragen.

Ten slotte: goede kwaliteit is er vooral in die rusthuizen die ingebed zijn in een lokale gemeenschap, waar de bewoners regelmatig bezoek krijgen van buren en familie. Daar kunnen we met zijn allen een steentje toe bijdragen.

Bijlage bij dit persbericht ook beschikbaar op www.pressreleases.be: http://www.pressreleases.be/script_NL/newsdetailasp?language=NL&ID=4 1739