Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 februari 2007 070213R

Nijmeegse kinderlintjes op de Dag van de Rechten van het Kind

Nijmegen reikt vanaf dit jaar haar zogenoemde kinderlintjes uit op de Dag van de Rechten van het Kind. Met de lintjes worden kinderen van 4 tot en met 12 jaar gestimuleerd zich belangeloos in te zetten voor anderen. De Dag van de Rechten van het Kind valt op 20 november.

De kinderlintjes werden eind vorig jaar voor het eerst uitgereikt door de toenmalige burgemeester Ter Horst. Door de uitreiking van de lintjes worden kinderen die door een bijzondere prestatie een voorbeeldfunctie vervullen, publiekelijk in het zonnetje gezet. Daarvan gaat weer een positieve stimulans uit naar andere kinderen.

De lintjes zijn uitsluitend bestemd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit omdat de oudere jeugd zich minder herkent in de term 'kinderlintjes'.

Er is bewust gekozen om de lintjes niet op Koninginnedag, tegelijk met de nationale lintjesregen uit te reiken. De kinderen zouden dan in belangstelling te veel moeten concurreren met andere decorandi. Ook is er voor gekozen de lintjes niet gespreid door het jaar uit te reiken, maar hier één passend moment voor uit te zoeken. Daarmee wordt beoogd nadrukkelijker publiciteit te genereren. Dit helpt mee om de voorbeeldfunctie van de lintjes te versterken.

Om het uitreiken van de kinderlintjes goed onder de aandacht te brengen worden scholen, sportverenigingen, scoutingclubs en andere organisaties waar veel jongeren bij aangesloten zijn, aangeschreven. Iedereen kan kinderen voor een kinderlintje aanmelden. Een door de burgemeester benoemde jury bepaalt uiteindelijk welke kinderen een lintje krijgen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380