NEN


Informatiesessie eisen functionaliteit informatie- en archiefmanagement in programmatuur

maandag 29 oktober 2007, 15:36

Dinsdag 20 november 2007 geeft NEN drie presentaties over de nieuwe Nederlandse norm NEN 2082. Die is tot eind 2007 in de Externe-Kritiek-ronde. De norm is gebaseerd op zowel ReMANO 2004 als het Kernmodel van het interdepartementale samenwerkingsverband voor de vernieuwing van de informatiehuishouding InterLAB.

De norm definieert de minimumfunctionaliteit voor records management in bedrijfsapplicaties en RMA's/DMS voor organisaties in Nederland. Hij is gebaseerd op de eisen uit NEN ISO 15489 'Informatie- en archiefmanagement' en NEN ISO 23081 'Processen voor informatie- en archiefmanagement - Metagegevens voor archiefbescheiden'. De norm zal mede de uitwisselbaarheid van 'Records Management'-metagegevens en archiefbescheiden bevorderen tussen verschillende applicaties en organisaties.

Programma
De presentaties zijn een onderdeel van het symposium 'Meta-informatie: Verplichten of Verleiden?', georganiseerd door het Platform Meta-informatie. Hans Waalwijk van de Archiefschool geeft de achtergrond van het ontstaan van de NEN 2082, Hans Hofman van het Nationaal Archief gaat dieper in op de norm zelf, en Ad van Heijst van de firma VHIC bespreekt de toepasbaarheid van de norm. Verder zijn er presentaties van Ok van Megchelen, twee deelnemers van overheidsorganisaties en drie sprekers uit het bedrijfsleven. Die laatsten geven hun visie op de manier waarop de overheid tot een brede toepassing van meta-informatie kan komen.

Informatie en deelname
De presentaties over de NEN 2082 vinden 's middags plaats, onder verantwoording van de NEN-normcommissie 'Informatie- en Archiefmanagement'. Plaats van handeling is De Bazel Conference Centre, Vijzelstraat 32, Amsterdam. Deelname is gratis en daarom beperkt tot twee personen per organisatie. Voor Aanmelding / meer informatie: www.metainfo.nl. Voor meer informatie over de NEN 2082: Jan Rietveld, consultant Kennis- & Informatiediensten, jan.rietveld@nen.nl, telefoon (015) 2 690 376, of Paul van Rijsinge, kid-infodag@nen.nl, telefoon (015) 2 690 200.