Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

November 2007

Groningen | dinsdag 20 november

Wat is dementie?

Op dinsdag 20 november organiseert VU podium een lezing door Philip Scheltens, hoogleraar Cognitieve Neurologie en verbonden aan het Alzheimer Centrum (VUmc), over de verschillende vormen van dementie en de oorzaken ervan.

Scheltens legt ondermeer uit hoe dementie wordt opgespoord en hij gaat in op de behandeling en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicatie, therapie en zorg.

Over de symptomen van dementie zegt Scheltens: "Die zijn misschien het best te omschrijven als het verlies van aangeleerde functies. Zoals een kind achtereenvolgens leert staan, zitten, lopen, spreken, schrijven, rekenen en klokkijken, zo verliest een dementerende patiënt deze functies in omgekeerde volgorde".

Dementie zou wel eens kunnen uitgroeien tot dé ziekte van dit millennium. Niet alleen doordat het aantal ouderen toeneemt maar ook omdat wij de 'gewone' ouderdomsziekten steeds beter kunnen beteugelen. Dementie is een belangrijk maatschappelijk- en volksgezondheidsprobleem waarvan de enorme financiële implicaties nauwelijks te overzien zijn.

In samenwerking met het Alzheimer Café Groningen

Waar en wanneer?


Datum: dinsdag 20 november

Tijd: 19.30 uur


Plaats: Groningen| Verpleeghuis Coendershof | Helperbrink 59

Toegang: gratis

Informatie/aanmelden

Aanmelden via internet: www.vupodium.nl

E-mail: vupodium@dienst.vu.nl

Tel. (020) 598 9292

VU-podiumagenda

Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de

VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers

Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager tel.(020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing