Belgische Federale Overheid


20-11-2007

De Belgische overheid en human resources

Eerste nationaal OESO-onderzoek over human resources

In het eerste semester van 2007 voerde de OESO een onderzoek uit van het HRM bij de Belgische overheden (federale overheid, Vlaamse en Franse Gemeenschap, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals Gewest).

Het onderzoek vergelijkt enerzijds het Belgische beleid en praktijken met die van de andere OESO-lidstaten en anderzijds het beleid en de praktijken van de verschillende Belgische overheden.

Is het beheer van de omvang, de talenten en de competenties van de personeelsleden duurzaam? Besteden de HRM-systemen aandacht aan de prestatiegerichtheid? Is er een evenwicht tussen de flexibiliteit en de coherentie van de HRM-regels binnen de overheden en tussen de verschillende overheden? Zijn de waarden die door de overheden gepromoot worden coherent met de regels en de beheerspraktijken? Dat zijn de voornaamste vragen die aan bod komen in dit verslag, dat steunt op de lessen die getrokken werden uit de ervaringen van de andere OESO-lidstaten.

Terwijl in alle overheden de hervormingen vorderen, maar met een verschillend ritme volgens de betrokken overheden, zullen een aantal onderwerpen en aanbevelingen essentieel zijn voor het succes van de modernisering.

De aanbevelingen hebben betrekking op de noodzakelijke hervorming van het intergouvernementele tewerkstellingskader, om er de rigide aspecten van weg te werken en de samenwerking te verbeteren, op de aandacht die moet worden besteed aan de productiviteit en doeltreffendheid van het personeel en ten slotte op de verbetering van het humanresourcesmanagement.

De pdf-versie van het verslag is beschikbaar in het Frans en het Engels op de website van de OESO. Zie het origineel