Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 20 november

Fryslân, 20-11-2007 o Politieberichten van maandag 19 november 07.00 uur t/m dinsdag 20 september 07.00 uur

Leeuwarden: drie verdachten aangehouden voor zes straatroven, aangever gezocht
De politie denkt met de aanhouding van drie inwoners van Leeuwarden zes straatroven te hebben opgelost. Het gaat daarbij om twee 22-jarige mannen en een 19-jarige vrouw. Eén van de 22-jarige verdachten meldde zich uit eigen beweging op maandag 12 november op het politiebureau te Leeuwarden. De man verklaarde dat hij betrokken was bij een aantal straatroven in de Friese hoofdstad. Hij zei verder dat hem de grond te heet onder de voeten werd, mede door de grote media-aandacht (via o.a. Plysjepost en AVROs Opsporing Verzocht) voor de straatroven. Ook had hij last van schuldgevoelens. De politie had de dadergroep overigens al op de korrel. Het onderzoek kwam door de aanhouding wel in een stroomversnelling, waarna kort daarna enkele doorzoekingen zijn gedaan. Dezelfde middag nog werden de twee andere verdachten aangehouden in een winkel in Leeuwarden. De twee mannelijke verdachten waren bekenden van elkaar, de vrouwelijke verdachte is de vriendin van één van de twee mannelijke verdachten. Alledrie de verdachten zijn vorige week donderdag aan de rechter-commissaris voorgeleid, waarna ze in bewaring zijn gesteld.
Vier straatroven van 18 oktober opgelost
De twee mannelijke verdachten hebben bekend op donderdag 18 oktober vier straatroven te hebben gepleegd. Dit gebeurde in een zeer kort tijdsbestek en ging gepaard met grof geweld. Op de Potmarge werd een gepensioneerde politieman met een mes neergestoken, waarna de verdachten het slachtoffer in de Potmarge wilden gooien. Bij de Put werd een 52-jarig slachtoffer een mes op de keel gezet en op de Noordersingel werd een 80-jarige vrouw bedreigd. Deze straatroven hebben een grote impact gehad op zowel slachtoffers als de Leeuwarder samenleving.
Aangever gezocht bij poging straatroof
Opvallend is dat de verdachten verklaarden dat zij die avond ook geprobeerd hebben een nog onbekende man te beroven in de
Bagijnestraat. Dit was na de straatroof op de Potmarge en voor die Bij de Put. Hiervan is nog geen aangifte gedaan bij de politie. Het slachtoffer kon de straatroof voorkomen door te vluchten. Graag komt de politie, vooral ook nu een aantal verdachten vastzitten, in contact met dit slachtoffer. Het is strafrechtelijk gezien belangrijk dat de politie bij een bekennende verdachte ook een aangifte kan overleggen. Dit slachtoffer kan zich melden op het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 8844.
Vrouw bekent twee straatroven
De straatroof van een 68-jarige inwoonster van Holwerd, die op 13 maart van dit jaar werd beroofd van haar tas op de Keizerskroon, is door de vrouwelijke verdachte bekend. De vrouw bekende nog een tweede straatroof. Deze is gepleegd op 15 september op de Eeskwerd. Hier werd een 27-jarige vrouw uit Leeuwarden beroofd van haar aktetas. Daarbij raakte het slachtoffer licht gewond.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten
Het straatroventeam is nu inmiddels twee maanden actief met zes tot acht rechercheurs. In totaal zijn er dit jaar 12 straatroven opgelost en zeven verdachten aangehouden. Het straatroventeam sluit meer aanhoudingen in de nabije toekomst niet uit.

Joure: winkeldief bekent zeven diefstallen
De politie denkt met de aanhouding van een 26-jarige Poolse man zeven diefstallen te hebben opgelost. De verdachte werd op 13 november aangehouden naar aanleiding van de diefstal van geld uit de kassa van een winkel aan de Midstraat op 2 november. Hij werd in verzekering gesteld. Tijdens het onderzoek bekende de verdachte in de periode september 2007 tot heden de volgende zaken te hebben gepleegd: diefstal van geld uit een woning aan de Omkromte te Joure; diefstal van sieraden en geld uit een woning aan de Op de Bouwen te Joure; diefstal van geld en een digitale camera uit een woning aan de Driessenstraat te Joure; twee keer diefstal uit een winkel aan de Midstraat te Joure en diefstal van sieraden uit woning aan de Jousterweg te Oudehaske. De verdachte werd op vrijdag 16 november 2007 geleid voor de rechter-commissaris, waarna hij voor de duur van 14 dagen in bewaring werd gesteld.

Wolvega: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Hoofdstraat-Oost tussen zondagmiddag en maandagmiddag. Men kwam het pand binnen na het forceren van en deur aan de achterzijde. Wat er weg is, is nog niet bekend. Een 48-jarige man uit Steggerda deed aangifte.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagochtend een aanrijding behandeld op de kruising Gauke Boelensstraat en de J.M. Houwenstraat. Een 86-jarige man reed met zijn auto over de Houwenstraat en wilde rechtsaf de Boelensstraat in. Hij zag daarbij een van links komende fietser, een 62-jarige vrouw uit Drachten, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam ten val en werd onwel. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Soendastraat. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een bovenlicht. De gehele benedenverdieping werd doorzocht. De bewoner, een 64-jarige man, mist onder andere een laptop, een DVD-recorder, een filmcamera en sieraden.

Leeuwarden: kabel en cameras gestolen bij bedrijfsinbraak De politie is op zoek naar de daders van een inbraak afgelopen weekend in een bedrijf aan de Schieringerweg. Men kwam binnen na het forceren van een luik en twee deuren. Uit het pand werden zes digitale cameras gestolen. Vanaf het bijbehorende terrein werd ook nog eens ruim 500 meter grondkabel gestolen. In het hek om het terrein werd een gat geknipt. Een 54-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: kledingdief op heterdaad aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een 47-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 12.35 uur zag het personeel van een winkel aan het Zaailand dat een man met een nieuwe jas naar buiten liep. Nadat hij aangesproken werd, beweerde hij dat hij de jas eerder had gekocht. Even later werd in het rek echter het lege hangertje ontdekt. De verdachte had zijn oude jas achtergelaten. Daar zat nog een papier in met zijn naam. Even later werd hij door de politie op de Pieter Stuyvesantweg aangetroffen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Jubbega: botsing tussen fietser en bromfietser
De politie onderzoekt de toedracht van een ongeluk maandagmiddag op de P.W. Janssenweg. Daarbij raakten een 16-jarige bromfietser uit Jubbega en een 13-jarige fietser uit dezelfde woonplaats gewond. Beide bestuurders kwamen op het naast de weg gelegen fietspad frontaal met elkaar in botsing. De fietser werd met een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd. De bromfietser werd met onbekend letsel eveneens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Archipelweg. De dader of daders kwamen maandagavond tussen 18.00 en 18.30 uur de woning binnen door een raam te forceren. Vervolgens werden uit de woonkamer diverse goederen ontvreemd. De 55-jarige bewoonster mist onder andere een digitale fotocamera en een portemonnee met enkele bankpassen.

Heerenveen: onder invloed
De politie heeft maandagavond op de Gedempte Molenwiijk een 50-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden, die onder invloed een auto bestuurde. De man moest op het bureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 740 ug/l, werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Kollumerzwaag: eenzijdig ongeval onder invloed
De politie heeft maandagavond een 37-jarige automobiliste uit Kollumerzwaag aangehouden. De vrouw was met haar auto op de Achterwei de achtertuin van een woning binnengereden, waarbij drie betonnen paaltjes van een hekwerk en boom werden vernield. De vrouw was naar het ongeval naar haar woning gelopen, waar ze korte tijd later door de politie werd aangehouden. Ze moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan met 1005 ug/l als resultaat. Haar rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: aanhouding twee mannen
De politie heeft dinsdagmorgen omstreeks 02.30 uur op de A7 een 25-jarige inwoner van Leeuwarden en een 19-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De twee zaten in een auto die surveillerende agenten opviel omdat bij het oprijden van de A7 bij Beetsterzwaag bijna uit de bocht vloog. De agenten probeerden daarop de auto staande te houden, maar de bestuurder weigerde te stoppen en ging er met hoge snelheid vandoor. Korte tijd later kreeg men de auto toch weer in zicht ter hoogte van de oprit bij Tjalleberd. Op de rotonde daar verloor de bestuurder de macht over het stuur, waarna zijn auto de bocht uitvloog. Omdat de bestuurder, de 25-jarige Leeuwarder, onder invloed van drugs bleek te zijn en in de auto een hoeveelheid harddrugs werd aangetroffen, werden hij en zijn passagier aangehouden. Op het politiebureau weigerde de Leeuwarder een bloedproef en bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Er zal tegen hem
proces-verbaal worden opgemaakt voor diverse feiten waaronder rijden onder invloed van drugs, niet voldoen aan een stopteken en rijden zonder rijbewijs. Tegen de inwoner van Sneek werd proces-verbaal opgemaakt wegens het bezit van harddrugs.