Dexia Bank



Dexia neemt kredietportefeuille in de sociale huisvestingssector van EUR 3 miljard over van Bradford & Bingley in het Verenigd Koninkrijk

20/11/2007
Dexia kondigt vandaag de ondertekening aan van de overeenkomst met Bradford & Bingley betreffende de verkoop van een kredietportefeuille van 3 miljard EUR in de sector van de sociale huisvesting.

Dexia neemt een belangrijke opportuniteit te baat in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de overname van een kredietportefeuille van EUR 3 miljard, verruimt Dexia haar klantenbasis en bereikt ze een marktaandeel van ongeveer 8% in een - voor haar ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk - prioritaire sector. Het bereiken van deze minimumschaalgrootte zal de groep in staat stellen om haar zichtbaarheid op de sociale woningmarkt te versterken en haar productengamma beter te valoriseren.

Vanuit risico-oogpunt is het een activiteit die zeer nauw aansluit bij de publieke sector. Er werd in het verleden nog geen enkele wanbetaling geregistreerd voor deze cliënteel die overigens zeer strikt gereglementeerd is door de Britse "Housing Corporation". Deze operatie ligt dus volledig in de lijn van de ontwikkelingsstrategie van Dexia voor haar metier Public Finance.

Dexia zal deze portefeuille verwerven tegen haar nominale waarde, en het geïnvesteerde kapitaal onder de Basel I referentie, wordt geraamd op ongeveer EUR 150 miljoen. De impact op de Tier 1 - ratio zal ongeveer 10bp bedragen. Onder de Basel II referentie, die geldt vanaf 2008, zal Dexia kunnen genieten van de toepassing van het 'Advanced IRBA' - model en aldus het bedrag van het benodigde kapitaal sterk verminderen. Dexia's sterke liquiditeitspositie en herfinancieringmogelijkheden zullen daarnaast ook bijdragen tot waardecreatie.

In een toelichting bij de overname wilde Bruno Delétré, lid van het directiecomité en verantwoordelijk voor het metier Public & Project Finance and Credit Enhancement, de volgende reactie kwijt:

"De overname van deze sociale huisvestingsportefeuille is niet alleen een belangrijke stap voor de activiteiten op het vlak van Public Finance van Dexia in het Verenigd Koninkrijk, maar vormt eveneens de voortzetting van een dynamische internationale expansiestrategie. Deze transactie bevestigt tevens in vele opzichten dat het ongunstige klimaat op de financiële markten voor Dexia een bron is van ontwikkeling en rentabiliteit."