Gemeente Tilburg



PERSBERICHT
20 november 2007

Positieve start programmering Tilburg 2009.

Stichting Tilburg 2009 heeft de Tilburgers in juni gevraagd om via een officiële openbare inschrijving activiteiten voor het jubileumjaar aan te melden. Op de sluitingsdatum,15 september, telde de stichting 130 inschrijvingen. Hieruit blijkt hoe 2009 nú al leeft onder de bevolking én dat Tilburgers initiatiefrijk en creatief zijn! Inmiddels zijn alle projecten a.d.h.v. een vooraf opgestelde criterialijst uitgebreid gescreend en heeft het projectbureau geïnventariseerd wat het aanbod is voor de verschillende doelgroepen binnen de sectoren zorg en welzijn, sport, onderwijs, cultuur en economie. Uiteindelijk moet er een uitgebalanceerd programma komen waarin voor élke Tilburger in 2009 voldoende interessante activiteiten zijn. Helaas beschikt de stichting (nog) niet over voldoende middelen om ál deze aanvragen om te zetten in opdrachtverstrekkingen. Daarbij komt dat een groot aantal projecten niet voldoende uitgewerkt is om hier nu een beslissing over te kunnen nemen. De stichting vraagt een aantal van deze projectindieners hun voorstel eerst beter uit te werken. Wél kunnen alle ingediende projecten meegenomen worden in de communicatiecampagne (jaarprogrammaboekje, website, kranten, affiches etc) van Tilburg 2009. Dit geldt zeker ook voor alle jubilea in 2009.

Vaststaande programma onderdelen in 2009 zijn:

- begin januari: feestelijke opening jubileumjaar
- 18 april: viering van de dag dat Lodewijk Napoleon Tilburg stadsrechten gaf
- rondom 27 oktober: diverse vieringen m.b.t. 200e geboortedag van Peerke Donders
- eind december: feestelijke afsluiting jubileumjaar

Deze evenementen komen niet voort uit de ingediende projectvoorstellen. Wél wil de Stichting een aantal ideeën van indieners gebruiken voor de invulling van deze hoofdactiviteiten. De inhoud van deze activiteiten zal in de loop van 2008 bekend gemaakt worden. De Stichting heeft ruim dertig ingediende projecten positief bevonden. Met de indieners moeten echter nog concrete afspraken gemaakt worden voordat T2009 deze projecten kan presenteren. Dat betekent dat de Stichting op dit moment nog geen definitieve opsomming van projecten en organisatoren kan geven, ook dit zal in de loop van 2008 gebeuren.

De projecten waar de stichting zeker mee verder wil gaan zijn in eerste instantie:
- AmuseMENT aan de haven: een groots vierdaags evenement aan de Piushaven met een terugblik op 200 jaar eten, drinken en vermaak, muziek, theater etc..in Tilburg.
- Een ereboog voor Tilburg die het hele jaar door te gebruiken is.
- Poëzieproject op de Tilburgse basisscholen waarbij scholieren een lofdicht op (hun deel van) de stad schijven dat resulteert in één lang Eeuwig Vers.
- Kostuumdrama ŽDen dag zóó Tilburg wier gebóóreŽ, opgevoerd door basisschool leerlingen bij verzorgingstehuizen.
- Nationaal Reuzenfestival i.s.m. gilden, harmonieën, basisscholen en kunstverenigingen.
- Sarto WK voetbaltoernooi met Tilburgse allochtone medeburgers.
- Spesjaal: een breimachine op de Heuvel breit een kilometers lange sjaal waarmee de stad versiert wordt.
- Gezamenlijke picknick op de Heuvel voor bewoners van diverse zorgcentra en basisschool kinderen waar liedjes van vroeger en nu gezongen worden onder begeleiding van Brabantse muzikanten.
- Tilburgs Familiealbum; expositie en boek van fotoŽs uit 200 familiealbums van Tilburgers.
- Een muzikale ode aan de oorspronkelijke wijken van Tilburg op basis van stemmen van nu.
- Poppenspel voor peuters en kleuters over een historisch sprookje rondom Willem II.
- Muzikale toneelvoorstelling door harmonieën gebaseerd op prenten van Cees Robben.
- Napoleon fietsroute.

- Feestelijke eigentijdse cantate à la Bach genaamd ŽIek ban Konijn van OllandŽ.
- Culturele manifestatie met ontmoeting tussen allerlei groepen allochtone en autochtone Tilburgers met verschillende religies en achtergronden.
- Stadsbreed wijkproject waarbij gewone Tilburgers in estafettevorm gaan dichten over hun wijk, dit project wordt vastgelegd op film en is via een website te volgen.
- Een 200 gangen diner; met voor elk jaar tussen 1809 en 2009 één gang.

Daarnaast zet de stichting een aantal kleine ingediende projecten in als aanvulling op grotere evenementen. Zo worden sommige evenementen ingeluid door kerkklokken of opgeluisterd door muzikale, kunstzinnige-, ludieke of dans optredens. De stichting gaat nog in gesprek met indieners van voorstellen voor o.a. een groot sculptuur, een internationaal voetbaltoernooi, een multidisciplinaire theaterproductie, een opera, een groots muziekfestival met Tilburgse en internationale artiesten en nog vele andere projecten die nog verder uitgewerkt moeten worden.

Bovenstaande biedt nog geen uitgebalanceerd programma voorzien van grote en kleine activiteiten binnen de verschillende sectoren, voor alle doelgroepen. De stichting heeft nog een jaar om hard te werken aan de verdere samenstelling van het programma. In eerste in instantie maakt zij hierbij gebruik van voorstellen uit de samenleving. Tilburg 2009 mist nu nog een aantal goed uitgewerkte projecten uit de sectoren zorg en welzijn, onderwijs en economie. Zij gaat zelf, i.s.m. met koepelorganisaties en sleutelfiguren uit deze sectoren, onderzoeken welke projecten hiervoor nog ontwikkeld kunnen worden. Er zijn helaas nauwelijks tot geen projecten ingediend vanuit jongeren, immigranten, de Tilburgse wijken en vanuit Udenhout en Berkel-Enschot. Ook hiervoor gaat de stichting zelf actief aan de slag. Verder zal samen met de grote Tilburgse instellingen, podia en musea gezocht worden naar evenementen in het kader van Tilburg 2009.

Uiteraard gaat de stichting nog in overleg met de organisatoren van alle bestaande evenementen zoals o.a. de Tilburgse Traktaties, carnaval, sinterklaas etc. Het zou mooi zijn als alle activiteiten die gedurende het jubileumjaar 2009 in Tilburg plaatsvinden een ŽT2009 sausjeŽ krijgen.

Voor meer informatie zie www.tilburg2009.nl.


---


Gemeente Tilburg