Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort en Hilvarenbeek, 20 november 2007

BPRC-chimpansees blijven in Safaripark Beekse Bergen

Geen verhuizing naar DierenPark Amersfoort

De complete groep van 52 chimpansees uit het proefdierencentrum BPRC in Rijswijk blijft gehuisvest in Safaripark Beekse Bergen. Twintig chimpansees die in de eerste helft van 2008 naar DierenPark Amersfoort zouden verhuizen, blijven eveneens in Hilvarenbeek. De reden hiervoor is de vertraging in het vergunningentraject waardoor het nieuwe verblijf in Amersfoort niet op tijd klaar is.

Alle 52 chimpansees blijven gehuisvest in twee nieuwe, ruime verblijven in Safaripark Beekse Bergen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat een twintigtal dieren in de loop van het komende jaar naar DierenPark Amersfoort zou vertrekken. Door een aanzienlijke vertraging bij de afgifte van vergunningen, is de nieuw te bouwen accommodatie echter niet op tijd gereed. In overleg met de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is daarom besloten om de primaten permanent te huisvesten in Hilvarenbeek.

Welzijn gewaarborgd
DierenPark Amersfoort betreurt het feit dat het de chimpansees niet kan onderbrengen vanwege de langdurige vergunningenprocedure. "We hadden de dieren graag in Amersfoort gehad", vertelt Peter Kuipers, algemeen direkteur van DierenPark Amersfoort. "Oorspronkelijk zouden ze al in april komen maar toen hadden we nog geen vergunning, laat staan een verblijf. Het Ministerie gaf ons een jaar uitstel, maar nu we ook die datum niet gaan halen, moet er iets gebeuren". Het welzijn van de dieren staat uiteindelijk bij alle partijen voorop. Matthieu de Sevaux, parkmanager van Safaripark Beekse Bergen geeft aan: "De dieren zijn bijzonder op hun gemak in het Safaripark. In overleg met DierenPark Amersfoort, het BPRC, de Voedsel en Warenautoriteit en de ministeries van OCW en VWS, zijn we daarom tot dit unanieme besluit gekomen. Alle betrokken partijen kunnen zich er uitstekend in vinden omdat het welzijn van de chimpansees gewaarborgd is."

Chimpansees
De chimpansee behoort tot de mensapen. Deze soort behoort tot de grotere apensoorten. Hun lichaamsbouw lijkt het meeste op die van de mens. Chimpansees leven voornamelijk in bomen, in groepen van vijftien tot vijftig dieren, en zijn uitstekende klimmers. Een volwassen chimpansee heeft een lengte van 63,5 tot 90 centimeter en een lichaamsgewicht van ongeveer 26 tot 70 kilogram. De chimpansee komt voor in equatoriale open (regen) wouden in verschillende gebieden in Afrika, maar zijn ook te vinden in bergbossen en op bossavannes. In gevangenschap kunnen chimpansees ongeveer 50 jaar oud worden. In de natuur wordt deze leeftijd niet gehaald.

///
Noot voor de redactie;

Ingezonden persbericht