Socialistische Partij

Onderzoek SP: Postwerkers negatief over liberalisering, somber over toekomst

20-11-2007 * Werknemers van TNT Post zijn zeer negatief over de liberalisering van de postsector en zien de toekomst somber in. Vooral de invoering van stukloon voor postbezorgers wordt negatief beoordeeld. Ook zijn er veel klachten over wantrouwen en intimidatie op de werkvloer,vooral richting de sorteerders. Dit blijkt uit onderzoek dat de SP deze week heeft gehouden onder werknemers van het postbedrijf.

Sharon Gesthuizen en postwerkers in actie tegen liberalisering postsector

Een enquête over de arbeidsomstandigheden en werkbeleving leverde meer dan honderd uitgebreide reacties op. Er is grote ontevredenheid over de introductie van stukloon, waarmee postwerkers in de praktijk onder het minimumloon uitkomen. De stukloonwerkers krijgen geen ziekgeld of pensioenregeling en beconcurreren met veel lagere prijzen de werknemers die wel een fatsoenlijk contract hebben.

Van de ondervraagde werknemers is 73 procent negatief over de invloed van marktwerking in de postsector. Bijna 90 procent geeft aan te verwachten dat verdere liberalisering 'negatieve tot zeer negatieve' invloed zal hebben op het eigen werk. Nu al zegt 70 procent dat het inkomen er door onder druk staat en 80 procent ziet de toekomst met grote zorg tegemoet. De kwaliteit van het werk heeft volgens 37 procent van de postwerkers inmiddels te lijden onder de liberalisering.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, initiatiefnemer van de enquête: "De mensen op de werkvloer hebben minder plezier in hun werk en ze vrezen voor hun inkomen. Het is triest om te zien hoe mensen die soms al dertig jaar trouw hun werk doen in een moordende concurrentiestrijd terechtkomen. Van echt werk wordt een bijbaan gemaakt."

Gesthuizen vindt het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Heemskerk (PvdA) nog altijd niet ingrijpt, terwijl de vakbonden daar al lang op aandringen. "De staatssecretaris haalt de liberalen en de Brusselse marktfundamentalisten rechts in, van de postsector wordt in rap tempo een Wild West markt gemaakt. De consumenten zouden zogenaamd de vruchten plukken van deze liberalisering, maar ook de dienstverlening komt zwaar onder druk. Postvestigingen mogen straks gesloten worden zonder dat de OPTA, de toezichthouder op de postmarkt, hierover iets mag zeggen. Het is winst boven alles, de werknemers en de klanten hebben het nakijken."