Deelgemeente Oud-West Amsterdam


31 oktober 2007 - Voorstel voor herinrichting Bilderdijkstraat

31 oktober 2007

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West stelt haar deelraad voor om de Bilderdijkstraat opnieuw in te richten met behoud van de bomen, een vrijliggend fietspad en een verhoogde trambaan. Dit besluit wordt besproken in de Deelraadvergadering van 20 november. Naar verwachting neemt de Deelraad vervolgens op 4 december een besluit.

Uitgangspunt is de Bilderdijkstraat veiliger en mooier te maken met behoud van de gezonde bomen. Dit wil het stadsdeel bereiken door de aanleg van een vrijliggend fietspad achter de bomen. Studies tonen aan dat scheiding tussen fietsers en het overige verkeer de verkeersveiligheid sterk verbetert. Een verhoogde trambaan zorgt voor een betere doorstroming van het openbaar vervoer op de Ring Oud-Zuid en Ring Oud-West (Oud-Zuid, Oud-West en Westerpark). Uit de wortelproef die eind augustus werd uitgevoerd bleek dat de bomen bij een herprofilering van de straat behouden kunnen blijven, mits er op korte termijn achterstallig onderhoud uitgevoerd zou worden. Dit is inmiddels gedaan. Begin oktober heeft het Dagelijks Bestuur vervolgens de kapvergunning voor deze 84 gezonde bomen ingetrokken.

Portefeuillehouder Werner Toonk (Verkeer, Openbare ruimte en groen) "Als Dagelijks Bestuur willen we de Bilderdijkstraat snel veiliger en aantrekkelijker maken, en daarbij zoveel mogelijk bomen behouden. Een lastige keuze. Maar zoals het er nu naar uitziet lijkt een fietspad tussen de bestaande bomenrij en de gevels toch te kunnen."

Uit gesprekken met belanghebbenden eerder deze maand is gebleken dat er begrip is voor de gehanteerde randvoorwaarden en de voorgestelde inrichtingsvariant. Wel wordt de versmalling van de stoep door de ondernemers als nadeel ervaren. Ondanks de versmalling blijft er bijna over de gehele lengte ruimte over voor eventuele terrassen.

Het voorstel voor deze inrichting betreft de gehele Bilderdijkstraat. Indien de deelraad instemt met deze keuze, wordt het plan verder uitgewerkt. Het gedeelte tussen de De Clercqstraat en de Hugo de Grootkade wordt dan in het tweede kwartaal van 2009 opgepakt, aansluitend op de werkzaamheden van de De Clerqstraat. Uitvoering van het overige deel van de Bilderdijkstraat kan dan starten in de eerste helft van 2010.

Einde persbericht

Nadere inlichtingen:
Marieke Plomp, communicatieadviseur, stadsdeel Oud-West Telefoon: 020 - 252 36 00.