Ingezonden persbericht

EMBARGO: 20 NOVEMBER 2007

Ruud Lubbers geeft startsein voor Cleanest Ship

Rotterdam, 20 november 2007 ­ Vandaag heeft de heer Ruud Lubbers, Voorzitter van Rotterdam Climate Initiative, het officiële startsein gegeven voor het Cleanest Ship ­ een project dat laat zien hoe binnenvaartschepen hun brandstof-efficiëntie kunnen optimaliseren en de uitstoot van schadelijke stoffen kunnen verminderen. Cleanest Ship is het resultaat van een samenwerking tussen het pan-Europese project CREATING en energiemaatschappij BP, dat één van haar smeerolietankers ­ de "Victoria" ­ als demonstratievaartuig ter beschikking stelt.

Cleanest Ship maakt gebruik van bestaande technologieën om optimale transportresultaten en vermindering van uitstoot te realiseren. De toepassing van zwavelvrije brandstof, een snelheidscontrole systeem, selectieve katalytische reductie en een roetfilter zal een brandstofbesparing tot 10% realiseren en een aanzienlijke vermindering van stikstofoxiden (NOx) van 90%, fijnstof (PM) van 98%, zwaveloxide (SOx) van 99% en kooldioxide (CO2) tot 10%.

De heer Ruud Lubbers: "Als zoon van een vrouw, geboren op een Rijnaak is het een dubbel plezier om nu de presentatie van dit project mee te maken. Dit project laat zien hoe ook de binnenvaart mee kan werken aan een schonere en betere leefomgeving".

CREATING is een onderzoeksproject binnen het Zesde Kaderprogramma van de Europese Commissie, waar 23 partners uit 9 Europese landen aan deelnemen. De doelstelling is om binnenvaarttransport op een economische wijze te stimuleren en de concurrentiepositie ten opzichte van wegtransport te bevorderen. Een belangrijk deel van maritieme ladingen wordt via de binnenwateren vervoerd. Continentale ladingen worden echter voor een groot deel via de weg vervoerd. De niet aflatende verkeerstoename, file-druk en luchtverontreiniging maken het noodzakelijk andere transport oplossingen te onderzoeken.

Binnenvaart is veilig en milieuvriendelijk, hoewel de uitstootlimieten niet zo strikt zijn als die voor het wegtransport. Daarom slinkt de voorsprong van de binnenvaart op het gebied van milieuvriendelijkheid ten opzichte van het wegtransport. Het Cleanest Ship project laat zien hoe de binnenvaart milieuvriendelijker kan opereren en zo haar concurrentiepositie kan verbeteren.

De voortgang van dit initiatief ­ dat een jaar zal duren ­ kan via de website http://www.cleanestship.eu/ worden gevolgd. De "Victoria" ­ eigendom van BP en geëxploiteerd door Verenigde Tankrederij (VT) ­ opereert in de havengebieden van Rotterdam en Antwerpen. BP heeft tevens de hardware en installatie gefinancierd en technische ondersteuning verleend.