VVD


21-11-2007

"Health Check Europees landbouwbeleid goede basis voor discussie"

VVD-Europarlementariër Jan Mulder verwelkomt de voorstellen die de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd voor de Health Check (tussentijdse herziening van het Europese landbouwbeleid). Hij is van mening dat het een goede basis voor discussie is, waaruit echter niet geconcludeerd mag worden dat hij de voorstellen onverdeeld positief vindt.

Mulder: "Het is in elk geval goed dat de Commissie de afgesproken bedragen van de financiering tot 2013 niet in twijfel trekt. Ze weigert echter verplichte cofinanciering van de eerste pijler in de discussie te betrekken. Daar heeft het Europees Parlement nadrukkelijk wel om gevraagd. Dat onderwerp gaan we dus zeker nog bespreken."

Hieronder vindt u een aantal opmerkingen van Jan Mulder, naar aanleiding van de presentatie voor het Europees Parlement van de Health Check vandaag door Eurocommissaris Mariann Fischer Boel.

"Het is goed dat de Commissie betere procedures voor inkomenstoeslagen en cross compliance gaat voorstellen. Over het aftoppen van inkomenstoeslagen zal de Commissie met een nadere analyse moeten komen. Hetzelfde geldt voor het verder ontkoppelen van inkomenstoeslagen."

"Over het afschaffen van de braakregeling en het verminderen van interventies in de graansector zijn reeds eerder welkome mededelingen gedaan. Deze maatregelen moeten onder andere dienen om het gebruik van bio-energie te bevorderen."

"Een zachte landing door geleidelijke uitbreiding van melkquota's ter voorbereiding op de afschaffing ervan in 2015 is absoluut noodzakelijk. Vooruitlopend daarop zou voor het komend zuivel jaar alvast een uitbreiding van het huidige quotum met 3% een wenselijke stap zijn."

"Risico verzekeringen voor dierziekte uitbraken en catastrofes veroorzaakt door klimaatsomstandigheden kunnen op liberale steun rekenen. Mijn initiatieven op het gebied van dierziekteverzekeringen lijken eindelijk een vervolg te krijgen."

"De noodzaak van uitbreiding van verplichte modulatie ten bate van plattelandsontwikkeling dient nader bestudeerd te worden. Als verdere modulatie plaatsvindt, dan dient dat geïnvesteerd te worden in de concurrentiekracht van de landbouw."