Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kiesraad adviseert naar aanleiding van verkiezingen 2006-2007

De Kiesraad heeft het verloop van de afgelopen drie verkiezingen geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie adviseert de Kiesraad de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de Kieswet op een aantal onderdelen te wijzigen.

Bij deze evaluatie heeft de Kiesraad gekeken of er knelpunten in de uitvoering waren. Het ging om een evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2006, Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007 en Eerste Kamerverkiezing van 29 mei 2007. Bij de evaluatie zijn, naast eigen waarnemingen van de Kiesraad, nadrukkelijk ook opmerkingen en signalen van kiezers, politieke partijen en vertegenwoordigers van de hoofdstembureaus betrokken.

Op basis van deze evaluatie heeft de Kieswet een advies aan de staatssecretaris gegeven waarin wordt ingegaan op de kandidaatstelling, de stemming en de vaststelling van de uitslag. Hieronder kunt u het gehele advies in pdf-formaat downloaden.

Vermelding van kandidaten op kandidatenlijsten Meervoudige kandidaatstelling Lijstengroep binnen één provincie Inlevering van kandidatenlijsten Het onderzoek naar de kandidatenlijsten Stemming en vaststelling uitslag Wijziging aanduiding of gemachtigde politieke groepering Gedragingen stembureauleden Meer informatie?

Vermelding van kandidaten op kandidatenlijsten De Kiesraad adviseert om de regeling over de vermelding van adresgegevens in overeenstemming te brengen met de praktijk. Hierdoor wordt het mogelijk dat bedreigde kandidaten (als uitzondering) met een briefadres op de kandidatenlijst kunnen worden vermeld.

De Kiesraad adviseert om de regels over vermelding van de woonplaats op de kandidatenlijst te verruimen en te verduidelijken.

Meervoudige kandidaatstelling De Kiesraad adviseert in de Kieswet een regeling op te nemen over de uitwisseling van gegevens van kandidaten die een verklaring van voorgenomen vestiging hebben afgelegd. Hierdoor kan ongeoorloofde meervoudige kandidaatstelling gemakkelijker worden geconstateerd en tegengegaan.

Lijstengroep binnen één provincie De Kiesraad adviseert in de Kieswet de mogelijkheid te schrappen dat groeperingen bij de Eerste Kamerverkiezingen in één provincie meerdere lijsten in kunnen dienen en deze vervolgens tot een lijstengroep te verbinden.

Inlevering van kandidatenlijsten De Kiesraad adviseert om verplichte centrale kandidaatstelling bij de Eerste Kamerverkiezingen in te voeren.

De Kiesraad adviseert een model voor een ondersteuningsverklaring voor de Eerste Kamerverkiezingen te maken waarop een lid van Provinciale Staten aan kan geven dat hij een lijst ondersteunt. Deze ondersteuningsverklaring kan in de plaats komen van de huidige regeling waarbij een lid van Provinciale Staten de kandidatenlijst ondertekent.

De Kiesraad adviseert te regelen dat een inleveraar van een lijst zich moet legitimeren en dat het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs wordt aangemerkt als een herstelbaar verzuim.

De Kiesraad adviseert te regelen dat er naast de inleveraar van een kandidatenlijst ook een plaatsvervangend inleveraar kan worden aangewezen.

De Kiesraad adviseert om in de Kieswet op te nemen dat een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de gemachtigde moet worden overgelegd bij de verklaring tot het aangaan van een lijstencombinatie.

De Kiesraad adviseert het model van de instemmingsverklaring bij de Eerste Kamerverkiezingen (model R 8) aan te passen, zodat duidelijk wordt voor welke provincie de instemming geldt.

De Kiesraad adviseert de regeling met betrekking tot de terinzagelegging van de kandidatenlijsten bij de Eerste Kamerverkiezingen aan te passen. En verder om in de Kieswet te regelen dat de pakketten met kandidatenlijsten bij de Eerste Kamerverkiezingen eerder worden overgebracht naar het centraal stembureau.

Het onderzoek naar de kandidatenlijsten De Kiesraad adviseert te regelen dat de verzegelde pakken met kandidatenlijsten voor de Eerste Kamerverkiezingen (artikel S 1) geopend mogen worden door de voorzitter van het centraal stembureau of een door hem aangewezen ambtenaar.

De Kiesraad adviseert om in de Kieswet te schrappen dat het herstel van verzuim bij de Eerste Kamerverkiezingen plaats dient te vinden bij het ministerie van BZK. Dat herstel van deze verzuimen moet gebeuren bij het centraal stembureau.

Stemming en vaststelling uitslag De Kiesraad adviseert een uniform aanvangstijdstip voor de stemming voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer in de wet op te nemen.

De Kiesraad adviseert in de Kieswet te regelen dat de groep mensen die bezwaar in kunnen brengen bij de openbare zitting ter vaststelling van de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen, wordt vergroot. Dat kan worden gedaan door aansluiting te zoeken bij het begrip `kiesgerechtigde' voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Wijziging aanduiding of gemachtigde politieke groepering De Kiesraad adviseert te regelen dat een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel moet worden overgelegd als de gemachtigde of plaatsvervangend gemachtigde van een politieke groepering wordt gewijzigd.

De Kiesraad adviseert de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Justitie opmerkzaam te maken dat de procedures rondom de wijziging van gemachtigden en wijziging van aanduiding bij de Kamer van Koophandel problemen kunnen opleveren in relatie tot de Kieswet.

Gedragingen stembureauleden

De Kiesraad adviseert om tijdige en heldere instructie van stembureauleden waarbij voldoende aandacht is voor het gedrag van de leden van het stembureau.

Meer informatie? Hier kunt u het gehele advies in pdf-formaat downloaden Zie het origineel


---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties