NOC*NSF


FBK-Carrireprijs voor Blangé

ARNHEM - Tijdens de Algemene Vergadering van NOC*NSF heeft Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, de Fanny Blankers Koen Carrièreprijs aan oud volleyballer Peter Blangé overhandigd.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, is de Fanny Blankers Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Sporters die in aanmerking komen voor deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers op 25 januari 2004 wilde het bestuur van NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Uiteindelijk resulteerde dit in de Fanny Blankers Koen Carrièreprijs.

Om een achterstand in te halen heeft NOC*NSF bij de eerste uitreiking vijf oud sporters tegelijk de prijs toegekend. Vanaf 2005 wordt er jaarlijks n sporter gekozen.

Peter Blangé

Volgens kenners van het volleybal was Peter Blangé (1964) niet geschikt om een topspeler te worden. Hij was te lang, niet atletisch en eigenwijs. Toch ontwikkelde hij zich tot de beste spelverdeler van de wereld en leidde hij Oranje in 1996 naar Olympisch Goud.

Met zijn spelinzicht en winnaarsmentaliteit bleek hij onmisbaar voor Oranje. Hij debuteerde in 1984 in het Nederlands team, waarvoor hij liefst 500 keer uitkwam. Daarmee is hij nog steeds recordhouder. Blangé speelde negen seizoenen in Itali. Ook daar heeft het volleybal geprofiteerd van zijn onbetwiste leiderschap binnen de lijnen.

Tegenwoordig is Peter Blangé bondscoach van de Nederlandse volleybalheren. Enige tijd combineerde hij deze functie als coach van de club ORTEC.Nesselande, waarmee hij vier keer de nationale titel en de beker wist te winnen.

Klik hier voor een fimpje over de loopbaan van Peter Blangé
Klik hier voor meer informatie over de FBK Carrièreprijs Zie het origineel

(20 november 2007)