LAATSTE NIEUWS Anne Frankboom blijft staan (20/11/07)

De Werkgroep Anne Frankboom, waaraan ook de Bomenstichting deelneemt, heeft op 16 november bekend gemaakt hoe de Anne Frankboom behouden kan blijven. Dit kan gebeuren door de stam te zekeren door enkele stalen kabels of steunen. Er ontstaat dan een veilige situatie voor de omgeving, waarin het mogelijk is om de boom op een natuurlijke wijze oud te laten worden.

Trekproef op 19 november wijst op voldoende stevigheid

Voorlopige voorziening 20 november brengt redding!

Dinsdagmiddag 20 november diende het kort geding bij de Rechtbank Amsterdam waarin de werkgroep Anne Frankboom de vervroegde kap van de boom wil voorkomen. Nadat de rechter zich ook ter plaatse had geïnformeerd deed hij om 19 uur uitspraak: de Anne Frankboom mag voorlopig blijven staan!
De rechter stelde de bezwaarmakers in het gelijk dat er geen acute gevaarzetting is voor de omgeving en dat er onvoldoende naar alternatieven is gekeken. Hij gaf ze tot medio januari 2008 de gelegenheid met een plan van aanpak te komen om de boom zodanig te borgen dat er geen gevaar is voor omwaaien. Daarmee moet de situatie ook veilig zijn voor omwonenden en belendende panden.

De uitspraak is een geweldig resultaat voor de Werkgroep Anne Frankboom. Een week geleden werden de leden plotseling geconfronteerd met de melding van het Stadsdeel Centrum dat de boom op woensdag 21 november zou worden geveld.

In de loop van woensdag 21 november wordt de uitspraak van de rechter op deze site nader toegelicht.