CDA Rotterdam


22-11-2007

De toekomst van Rotterdam in Europa

Op woensdag 14 november vond een Europa-avond plaats, georganiseerd door de Commissie Buitenland van het CDA te Rotterdam. Aanwezige sprekers waren Henk Jan Ormel, woordvoerder Europa voor het CDA in de Tweede Kamer en Peter Pex, oud-Europa parlementariër en
-gemeenteraadslid uit Rotterdam. De bijeenkomst stond in het teken van het belang van de Europese Unie voor Nederland (en in het speciaal Rotterdam) in het verleden, het heden en de toekomst. Rotterdam heeft baat bij zo veel mogelijke handel. Zowel de EU als China spelen hierin een grote rol.

Henk Jan Ormel over de Europese Unie
Na een korte inleiding van Monique Vogelaar mocht Henk Jan Ormel als eerste van de twee sprekers het woord nemen. Als geboren Schiedammer begon hij met een beschrijving van het verschil tussen Rotterdam 50 jaar geleden en nu en hoeveel de Europese integratie hier aan bij heeft gedragen. De Europese Unie is in 1952 ooit begonnen als vredesproces en het heeft deze rol in West Europa tot nu toe succesvol uitgevoerd. Maar ook nu en in de toekomst zou Europa vrede moeten verspreiden. Conflicten zoals in Kosovo kunnen alleen worden opgelost door een gezamenlijk Europees beleid. Daarnaast heeft Nederland momenteel een economische groei van ongeveer 4%. Het leeuwendeel van deze groei is te danken aan de handel met andere Europese lidstaten. De Europese Unie biedt dus veel voordeel voor de Nederlandse burger. De EU is een revolutie en niemand weet waar we over 30 jaar zullen zijn net zoals men 50 jaar geleden niet had kunnen dromen over het Europa van nu. Daarom is het niet vreemd dat er onrust is over Europa. Xenofobie is echter nergens voor nodig en vooral niet in een handelsstad als Rotterdam die gebaat is bij open grenzen. Door Europa kunnen we juist onze waarden beschermen die we zo graag willen behouden.

Peter Pex over het verleden en de toekomst van een verenigd Europa Na Henk Jan Ormel kreeg ook Peter Pex een kwartier om het onderwerp in te leiden. Pex bespeurde een gebrek aan idealisme bij de nieuwe generatie in Nederland. Waar in de jaren zestig Europese integratie vanzelfsprekend als positief en wenselijk werd beschouwd , daar is men tegenwoordig sceptisch. Terwijl Europa zoveel goede dingen heeft gebracht voor de Nederlander. Goed en genoeg voedsel,vrede, een stabiele Euro (die sterk is ondanks monetaire crises en ons land behoed heeft voor vele problemen) en solidariteit tussen arme en rijke gebieden in Europa zijn maar enkele voorbeelden van het succes van Europa. "Nederland heeft de broodnodige afzetmarkt gekocht" aldus Pex, door onze geldafdrachten aan de EU. Nederland heeft echter zijn naam en faam als trouwe Europeaan op het spel gezet door minder te willen betalen voor de EU. Pex erkende wel dat er nu problemen zijn met de Europese Unie. Hij noemde onder andere de "goldplating" door Nederland van Europese wetgeving -Nederlandse ambtenaren die extra regels toevoegen aan Europese regels, zonder dat dit vereist is door de EU-, de slechte Nederlandse lobby en het misbruik van de Europese regelgeving wanneer het een bewindspersoon uitkomt. Deze zaken moeten veranderen.
Het klimaat, de welvaart en de veiligheid zijn zaken waar de Europese Unie zich in de toekomst voor moet inzetten. Ook moet de concurrentie aan worden gegaan met opkomende machten als China en India. Maar het allerbelangrijkst blijft het feit dat nationalisme in Europa nooit meer mag terugkeren, want "le nationalisme, c'est le guerre" (Francois Mitterand).

Europa én China zijn goed voor Rotterdam
Na deze inleidingen nam Nico van Buren het initiatief en kreeg de zaal het woord. De eerste vraag die ter sprake kwam was of de opkomst van China en in bijzonder de Chinese overname van delen van de Rotterdamse haven niet gevaarlijk is. Peter Pex antwoordde dat Rotterdam juist blij moet zijn met deze investeringen aangezien deze Chinezen dus niet snel weg zullen gaan nu ze geïnvesteerd hebben. Daarnaast neemt door investeringen ook de handel weer toe en daar kan de Rotterdamse haven geld aan verdienen. Europarlementariër Cornelis Visser benadrukte wel dat de investeringen van Chinese Staatsfondsen in Brussel nauwlettend worden bekeken en hier gaat iets aan gedaan worden, omdat de EU niet wil dat de Chinese regering deze investeringen voor strategische doeleinden gaat gebruiken. Henk Jan Ormel vind de opkomst van China juist positief voor Rotterdam. Door de EU is Rotterdam echt de "Gateway to Europe" en willen de Chinezen graag handelen met Rotterdam. Ook zorgt de nieuwe geopolitieke situatie voor de noodzaak voor Europese landen om gezamenlijk op te treden, want individueel stellen de lidstaten niks voor ten opzichte van landen als China. Waar ligt nou de voorsprong van Europa? Pex antwoordde op deze vraag dat Europa meer moet gaan investeren in kennisontwikkeling. Daar liggen de mogelijkheden. Maar dat moet wel snel gebeuren, want China investeert ook in kennis en onderzoek. Ormel meent dat Europa nog wel een grote voorsprong heeft door de individuele, intelligente en creatieve aard van de burger. Ook de waarden die Europa delen met de Verenigde Staten dienen beschermd te worden.

Uitleg over het Hervormingsverdrag
De rest van het debat ging vervolgens over het nieuwe verdrag en de toekomst van EU. Het gros van de zaal was het met elkaar eens dat het nieuwe verdrag voor meer efficiëntie, democratie en subsidiariteit zal leiden voor de EU. Maar volgens Ormel ligt het grootste probleem ergens anders. Er is volgens de CDA volksvertegenwoordiger een breuk tussen politiek en burger. Sterker nog, er is een grote vertrouwensbreuk in de samenleving. Het is aan de politiek om dit probleem op te lossen. Nederlandse politici moeten de Europese Unie, door middel van goede argumenten en daadkrachtig beleid weer gaan verkopen.

Ten slotte kwamen nog twee toekomstige problemen naar voren. Europa heeft namelijk momenteel nog steeds geen eenstemmig antwoord op de problemen in Kosovo. Deze verdeeldheid is niet goed aangezien stabiliteit in Kosovo daarmee in gevaar komt, maar ook omdat deze kwestie voor de wereld een testcase is voor de Europese daadkracht. Op den duur moet de Westerse Balkan bij de Europese Unie om zo toekomstige problemen te voorkomen. Dankzij het nieuwe verdrag kan dit pas wanneer voldaan wordt aan de Kopenhagen Criteria en de absorptiecapaciteit van de Europese Unie voldoende is. Volgens Ormel zal dit voorkomen dat in de toekomst landen te vroeg worden toegelaten, zoals volgens het CDA het geval was met Roemenië. De laatste vraag die uit de zaal kwam had betrekking tot de oneerlijke concurrentie die de Nederlandse scheepswerven krijgen vanuit gebieden op de wereld waar het niet zo nauw wordt genomen met kinderarbeid en minimumloon. De oplossing voor dit probleem is niet makkelijk. Maar Europa moet via de handelsbesprekingen proberen om de situaties in die andere gebieden te veranderen. Het heeft geen zin om protectionistische maatregelen te nemen. De vrije markt in Europa zorgt voor veel economische groei in Nederland en de regering mag zich daar dus niet mee bemoeien. Nederland heeft juist door de saneringen hele gezonde scheepsbouw die nu in niche-industrie toch goed kan renderen en waar nog wel veel werk is.

Nadat de sprekers waren bedankt door Monique Vogelaar werd een zeer geslaagde avond afgesloten met een borrel waar het onderwerp Europa nog eens in kleine kring besproken werd.