Socialistische Partij

Onderzoek naar achterstallig onderhoud verkochte huurwoningen

15-11-2007 * Minister Vogelaar gaat een onderzoek instellen naar de onderhoudstoestand van verkochte huurwoningen. Dit zegt zij in antwoord op kamervragen die SP-kamerlid Paulus Jansen stelde met PvdA-kamerlid Staf Depla. Paulus Jansen: "Ik ben erg blij met dit onderzoek. Dit kabinet wil meer eigenwoningbezit en stimuleert corporaties om huurwoningen te verkopen. De praktijk heeft echter uitgewezen dat dit tot problemen kan leiden, vooral als het gaat om woningen in oudere wijken."

Om het eigen woningbezit te bevorderen, wordt het voor mensen met lagere inkomens met bijvoorbeeld een koopsubsidie mogelijk gemaakt om hun eigen huurwoning te kopen. Zij lopen echter vaak tegen (onverwachte) onderhoudskosten aan.

Jansen: "Veel mensen kijken alleen of zij de hypotheeklasten van de woning kunnen dragen, maar vergeten de kosten voor onderhoud mee te tellen. Daarmee gaan de mensen die de hypotheek nét kunnen betalen de boot in, waardoor de onderhoudsstaat van de woning slecht wordt. Dit is niet alleen vervelend voor de bewoners zelf, maar ook voor de buurt."

Daarnaast is Jansen blij dat de minister aangeeft dat zij vastgoedbeleggers gaat aanspreken op het onderhoud van hun woningen. Wethouders in verschillende steden hebben gemerkt dat beleggers die woningen verhuren, vaak het onderhoud aan hun woningbezit om kostenoverwegingen uitstellen. Als de woningen uiteindelijk een forse onderhoudsbeurt nodig hebben, worden ze verkocht. "De koper van de woning zit dan met de gebakken peren en loopt tegen een forse kostenpost aan. Dat is onacceptabel."