KNSB

Nederlanders scherp voor World Cup in eigen land publicatie: 21-11-2007

Meer wedstrijdinformatie >>>

Hoogland (KNSB) - De Nederlandse Shorttrackselectie is klaar voor de World Cup Shorttrack komend weekend in eigen land. Onder leiding van Bondscoach John Monroe maakt de ploeg grote stappen voorwaarts. Komend weekend zullen de Nederlanders het opnemen tegen de absolute wereldtop in Thialf Heerenveen.

De eerste twee World Cups in het Chinese Harbin en het Japanse Kobe lieten zien dat de Nederlanders mee kunnen met de Europese top en zich mengen in de wereldtop. De Nederlandse damesploeg, die vorig jaar nog brons veroverde op het EK in Sheffield, eindigden achter de Italianen als tweede Europees land. Twee weken geleden liet Niels Kerstholt Europees Kampioen Nicola Rodigari nog achter zich bij een Europees toernooi in Italie. In de finale van de 1000 meter, waarin hij het moest opnemen tegen drie Italianen, kwam hij als eerste over de streep.

Annita van Doorn was bij de wereldbekerwedstrijd in Harbin met een zesde plaats op zowel de 500 als 1500 meter de beste Europese vrouw. Daarom legt Van Doorn de lat voor zichzelf hoog: "Ik wil me in de kwalificaties op vrijdag direct plaatsen voor het hoofdprogramma (laatste zestien, red.). Als ik eenmaal in de kwartfinale van de 500 of 1000 meter of in de halve finale van de 1500 meter sta is alles mogelijk. Dan zit zelfs een finaleplek erin. Hopelijk kan ik voor eigen publiek hetzelfde laten zien als in China" .

Een extra uitdaging voor de Nederlandse ploeg: écht alle wereldtoppers staan op het ijs. In spannende races zullen ze het opnemen tegen shorttrackgrootheden als Korea, Amerika, Canada en Italië. Op Apolo Ohno na komen alle Olympisch Kampioenen van Turijn aan de start. 170 deelnemers uit 23 landen nemen het tegen elkaar op voor drie dagen topsport en amusement.

De World Cup Heerenveen start komende vrijdag met kwalificaties voor alle afstanden. Via de voorrondes en heats kunnen rijders zich direct plaatsen voor het hoofdtoernooi. Het hoofdprogramma zal plaatsvinden op zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Rijders die zich vrijdag niet kwalificeren krijgen zaterdag- en zondagochtend een nieuwe kans in de herkansingen. Alle informatie over het programma, de trainingssessies voorafgaand aan het toernooi en de deelnemers is te vinden op www.worldcupshorttrack.com.

Meer wedstrijdinformatie >>>