Partij van de Arbeid

PvdA-wet tegen trage overheid

22-11-2007 05:10

De Eerste Kamer heeft de initiatiefwet Dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen aangenomen. Deze wet, een initiatief van PvdA Tweede-Kamerlid en zijn voormalig VVD-collega Ruud Luchtenveld, zorgt ervoor dat ministeries, gemeenten en andere bestuursorganen financiële sancties krijgen opgelegd als ze niet voldoen aan de wettelijke beslissingstermijnen.

De wet Dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen moet ervoor zorgen dat burgers die aan ministeries, provincies, gemeenten en andere bestuursorganen om een vergunning, huurtoeslag, uitkering etc. vragen, die beslissing voortaan vaker op tijd krijgen. De termijnen waarbinnen overheden moeten beslissen staan in de wet, maar worden toch massaal overschreden. Zo wordt regelmatig veel te laat beslist op aanvragen voor een vergunning en op bezwaarschriften. ondanks dat de wettelijke termijnen helder en verplichtend zijn. De Nationale Ombudsman waarschuwde er onlangs nog voor dat burgers vaak in grote financiële problemen komen als gevolg van deze traagheid.

De belangrijkste oorzaak van de de traagheid is dat in de Awb (Algemene wet bestuursrecht) voor de overheid geen sancties zijn opgenomen voor traagheid. Nu kan de overheid vaak nog vrijwel straffeloos te laat beslissen, terwijl de burger die te laat is in veel gevallen wel een boete moet betalen of een recht verspeelt.

Al jarenlang zijn die termijnoverschrijdingen de Nationale Ombudsman, de Tweede Kamer, maar vooral de burgers die te lang moeten wachten een doorn in het oog. Daarom dienden Wolfsen en Luchtenveld in 2004 een initiatiefwetsvoorstel. Het belangrijkste uitgangspunt van deze wet: als een gemeente, uitkeringsinstantie of ander bestuursorgaan te laat is met beslissen, dan moet dat orgaan voor iedere dag dat het te laat is aan de burger geldbedrag betalen.

De initiatiefwet werd in juli 2006 met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen. Nu ook de Eerste Kamer met het voorstel heeft ingestemd, gaat de nieuwe wet per 1 januari 2009 in. Bestuursorganen moeten per dag dat ze te laat beslissen een boete aan de burger betalen, met een maximum van 1260 euro. Daarnaast kan een burger als een beslissing niet op tijd wordt genomen voortaan ook rechtstreeks naar de rechter stappen om een beslissing af te dwingen.

Wolfsen is blij dat zijn voorstel nu ook daadwerkelijk tot uitvoering wordt gebracht: Ik was er niet helemaal zeker van hoe het zou aflopen in de Eerste Kamer, maar het voorstel is unaniem aangenomen. De SP noemde het zelfs het mooiste wetsvoorstel van het jaar. Het is toch wel een mooie afsluiting van een carrière als Tweede-Kamerlid (Wolfsen wordt burgemeester van Utrecht, red.), wanneer je laatste optreden de aanname van je eigen wet is.