Nederlandse Politiebond


NPB spant KORT GEDING aan over 'HERENAKKOORD'

De NPB spant een kort geding aan tegen de korpsbeheerders van de politieregio's Amsterdam-Amstelland en IJsselland. Inzet is een uit 1995 stammende afspraak tussen de korpschefs om geen executieve medewerkers in dienst te nemen die op kosten van een ander korps zijn opgeleid en sindsdien minder dan drie jaar voor dat korps hebben gewerkt. Neemt een korps toch zo iemand in dienst, dan krijgt het de opleidingskosten van zijn nieuwe werknemer (gedeeltelijk) in rekening gebracht. Deze afspraak wordt in de wandelgangen vaak het 'gentlemen's agreement' of 'herenakkoord' genoemd.

De NPB vindt het herenakkoord een ontoelaatbare inbreuk op het recht van politieambtenaren op een vrije arbeidskeuze. De NPB wordt daarin gesteund door de minister van BZK, die deze zienswijze op 7 september 2007 in een brief aan de korpsen heeft onderschreven. Volgens de minister is er niets op tegen dat de korpsen onderling afspreken niet actief personeel te werven onder elkaars medewerkers. Het voert echter te ver als politieambtenaren die uit eigen beweging bij een ander korps solliciteren daardoor ook categorisch geweerd worden.

De NPB heeft de laatste maanden talloze meldingen binnengekregen van leden die graag naar een ander politiekorps willen overstappen, maar vanwege het herenakkoord niet tot de sollicitatieprocedure worden toegelaten. Telkens is op deze meldingen gereageerd door een brief naar de betreffende korpsbeheerder te sturen en hem te verzoeken afstand van het herenakkoord te nemen. Omdat de meesten daartoe niet bereid bleken, is nu tegen twee korpsen een kort geding aanhangig gemaakt.

Het kort geding dient op dinsdag 11 december aanstaande, om 15.30 uur, in de Rechtbank Amsterdam. De NPB hoopt te bereiken dat het de korpsen verboden wordt sollicitanten die onder het herenakkoord vallen op voorhand uit te sluiten.

Gepubliceerd op 22 november 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.