Gemeente Deurne

Officiële opening De Energiebewuste leerling vrijdag 23 november a.s. Zonnepanelen op het Peellandcollege te Deurne!
19-11-2007

Vrijdag 23 november om 12.50 uur wordt het project De Energiebewuste Leerling van het Peellandcollege in Deurne officieel geopend. Met speciale lesprogrammas en een opbrengstdisplay van de zonnepanelen in de school, worden leerlingen energiebewust gemaakt. Mevrouw Crompvoets Eevers (directeur) en Henk Kerkers (wethouder milieu), geven samen het officiële startsein voor het project. De circa 1.100 leerlingen, leraren en schooldirectie zijn bij de opening aanwezig. Daarnaast verzorgen enkele leerlingen, samen met een band, een optreden met als thema Energiebewust!.

De zonnepanelen zijn met subsidie van de gemeente Deurne in juni dit jaar geïnstalleerd aan de gevel van de school. Met de display in de aula zien alle leerlingen wat de opbrengst van de panelen is, zowel in kilowattuur als in milieuwinst, ofwel reductie van CO2-uitstoot. Het is een zichtbaar voorbeeld voor leerlingen dat energie duurzaam opgewekt kan worden. Dit is slechts een klein onderdeel van het project met als doel het energiebewust maken van de leerlingen. Zo zullen er gastcolleges worden gegeven door het Servicepunt Energie van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en zal de school aansluiten bij het gemeentelijke energiemanagementsysteem. Verder wordt het instrument ecologische voetafdruk geïmplementeerd. Dit is een rekenmodel dat laat zien hoeveel ruimte we per persoon innemen op aarde. De voetafdruk maakt duidelijk dat er grenzen zijn aan het gebruik van de aarde. Tot slot kunnen leerlingen in de praktijk diverse metingen uitvoeren bij het onlangs aangeschafte weerstation op het Natuur- en Milieueducatiecentrum De Ossenbeemd te Deurne, om zo veranderingen in het klimaat na te gaan.

Het project wordt de komende drie jaar uitgevoerd en het wordt gesponsord door de gemeente Deurne, Platform Bèta Techniek en de provincie Noord-Brabant die onlangs ruim 5.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Het Peellandcollege wil met dit project bereiken dat haar leerlingen bewust zijn van de klimaatveranderingen en van de mogelijkheden om energie te besparen en duurzaam op te wekken. De leerlingen moeten zich bewust zijn van de keuzes die zij en de school maken en welke gevolgen dat heeft voor het milieu.

De opening is om 13.30 uur afgelopen waarna er gelegenheid is voor de pers om vragen te stellen aan de schooldirectie, de leraren (die het initiatief hiervoor namen en het materiaal hebben geschreven: Chantal Baselier, Simon de Groot en Gos van de Wouw) en de wethouder.