UMC Utrecht


Nieuw evenwichtstoornissen spreekuur

Evenwichtstoornissen komen heel veel voor. Maar soms is het moeilijk de vinger achter de klachten te krijgen. Een gespecialiseerd spreekuur brengt daar verandering in.

"Ons evenwichtsgevoel berust op zintuiglijke waarnemingen van de evenwichtsorganen, informatie van spieren en gewrichten, wat onze ogen zien en wat de kleine en grote hersenen ermee doen. Evenwichtsklachten kunnen hun origine hebben in elk van deze systemen. Soms is de oorzaak niet somatisch." Aan het woord is Joeri Buwalda, als KNO-arts betrokken bij het wekelijkse spreekuur voor mensen met evenwichtsstoornissen, dat sinds maart van dit jaar in het UMC Utrecht plaatsvindt.

"Patiënten met hardnekkige evenwichtsproblemen kunnen door hun specialist naar ons worden doorverwezen, vanuit het hele land. We leggen ze vragenlijsten voor en doen uitgebreid lichamelijk onderzoek met foto's, bloedonderzoek, tests van de gehoor- en evenwichtsfuncties en de psycholoog uit ons team neemt een anamnese af."

Het multidisciplinaire team komt daarna in gezamenlijk overleg tot een diagnose en een voorstel voor een behandeling. Buwalda: "Dat kunnen medicijnen zijn, maar ook een doorverwijzing naar cardiologie of neurologie bijvoorbeeld. Een aantal patiënten vragen we deel te nemen aan de onderzoeken die aan dit spreekuur gekoppeld zijn."

"Die onderzoeken zijn gericht op de behandeling van evenwichtsproblemen", zegt Sjaak Klis, als hoofd van het laboratorium verbonden aan het spreekuurteam. "We willen bijvoorbeeld zien of lage drukgolven bruikbaar zijn bij de behandeling van de ziekte van Menière. En wat het effect is van Gentamicine, een antibioticum dat het evenwichtszintuig uitschakelt. Een onderzoek naar de `brainport' loopt al. Dat is een apparaatje op de tong, dat het wegvallen van één of beide evenwichtsorganen probeert op te vangen, door informatie over de positie van het hoofd door te geven aan de hersenen."

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk of Linda Minnen, tel. 030 250 8580.

vrijdag 23 november 2007