Provincie Noord-Holland

Eerste stap richting bestemmingsplan Loosdrechtse Plassen

23-11-2007

Gedeputeerde Staten hebben het voorontwerpbestemmingsplan vastgesteld voor de Loosdrechtse Plassen. Hierin staat het gebied aangegeven waar de waterkwaliteit van de plassen verbeterd moet worden.

Ook hebben Gedeputeerde Staten de richtlijnen voor het opstellen van een Milieu Effect Rapport (MER) vastgesteld. In dit rapport komen de gevolgen voor het milieu te staan van de maatregelen.

De Loosdrechtse Plassen zijn vertroebeld door zogenaamd zweefslib. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat onderwaterplanten verdwenen zijn en dat het minder aantrekkelijk is om hier te zwemmen. Daarnaast slibben de jachthavens en vaarroutes dicht. Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) wil de kwaliteit herstellen en daarom op drie plaatsen diepe putten aanleggen (ontgronden). Hierdoor bezinkt het zweefslib en hoeft er geen baggerslib in schaarse depots opgeslagen te worden. De gemeente Wijdemeren heeft een alternatief plan ingediend, met als belangrijkste kenmerken een grotere oppervlakte en minder diepe putten.

Bestemmingsplan

In het voorontwerp bestemmingsplan staat aangegeven in welke gebied de maatregelen getroffen moeten worden.

Het voorontwerp is voor commentaar aangeboden aan de gemeenten Wijdemeren en Loenen en organisaties en deskundigen. Mede naar aanleiding van dit commentaar en de resultaten van het MER-onderzoek stellen GS eind januari een ontwerp-bestemmingsplan op. Dit ontwerp gaat dan vervolgens ter visie. Bewoners en andere belanghebbenden kunnen in de zes weken daarna een zienswijze indienen. Ook wordt dan een informatiebijeenkomst belegd voor belangstellenden.

Als het bestemmingsplan door GS eind april 2008 is vastgesteld, kunnen er vergunningen afgegeven worden om de maatregelen uit te voeren.

Richtlijnen

De nu vastgestelde richtlijnen voor het Milieu Effect Rapport (MER) vormen de basis voor het definitieve rapport. Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen mede naar aanleiding van de inspraakreacties op de startnotitie Herstelplan Loosdrechtse Plassen.

In het MER zullen de gevolgen staan voor het milieu van de maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In dit MER wordt zowel het plan van AGV meegenomen als het alternatieve plan van de gemeente Wijdemeren. Gedeputeerde Staten willen in het MER bovendien de resultaten opnemen van onderzoek naar varianten voor afvoer van het gewonnen zand via de gemeente Loenen naar het Amsterdam-Rijnkanaal, waaronder een buisleiding langs het Hilversums Kanaal.

Aanwijzing

Het is niet gebruikelijk dat de provincie bestemmingsplannen opstelt. Dat is eigenlijk een taak van een gemeente. De gemeente Wijdemeren en provincie zijn echter niet tot overeenstemming gekomen over de wijze waarop de waterkwaliteit van de Loosdrechtse Plassen hersteld moet worden. Daarom hebben GS - na een proces van veelvuldig overleg - besloten een aanwijzing aan Wijdemeren te geven om ervoor te zorgen dat er snel maatregelen worden getroffen om de waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen te verbeteren.