Gemeente Rotterdam

Op 21 november 2007 heeft Rotterdam de Eurocities Award for Participation gewonnen. De prijs werd uitgereikt in Gdansk. Rotterdam krijgt deze prijs voor de intensieve straataanpak van Mensen Maken de Stad. Eurocities is het samenwerkingsverband van Europese steden.

Mensen Maken de Stad werd door de jury in het bijzonder geprezen omdat het de straat als uitgangspunt neemt en daar binding in de stad en activering van bewoners stimuleert. De straat is in een grote stad de grootste schaal waarop mensen elkaar persoonlijk kennen. De jury beloont Mensen Maken de Stad met deze prijs omdat de methode tot concrete resultaten leidt en goed toepasbaar is in andere steden.

Mensen Maken de Stad is een straataanpak die erop is gericht om het samenleven in de straat te bevorderen. Bij de aanpak gaat het er vooral om dat bewoners zelf voor hun straat bepalen wat zij met elkaar aan activiteiten willen ondernemen en welke afspraken zij met elkaar willen maken. Straatafspraken variëren van elkaar groeten op straat tot het letten op elkaars kinderen. Daarnaast maken de bewoners gezamenlijk afspraken met gemeentelijke diensten en de woningbouwcorporatie over bijvoorbeeld het schoon houden van de straat en het onderhoud van de huizen. De intensieve aanpak van Mensen Maken de Stad, waarbij ieder huishouden wordt gevraagd om mee te doen en veel tijd wordt geïnvesteerd om mensen van achter hun voordeur te krijgen, is uniek in Europa.

Gemeente Rotterdam is in 2002 begonnen met Mensen Maken de Stad. Inmiddels doen ruim 250 straten mee. In 2010 zijn er in Rotterdam naar verwachting 500 Mensen Maken de Stad straten.

Bron: Bestuursdienst, 23-11-2007