Gemeente Tilburg

Gemeenten en provincie investeren flink in het verkeer in Midden-Brabant

Tilburg scoort goed in regionaal uitvoeringsprogramma

Gemeenten en provincie investeren flink in het verkeer in Midden-Brabant. In de regio Midden-Brabant werken acht gemeenten met de provincie samen op het gebied van Verkeer en Vervoer in de GGA Midden-Brabant *) Samen formuleren de acht gemeenten jaarlijks een gezamenlijk uitvoeringsprogramma. De acht gemeenten in Midden-Brabant en de provincie Noord-Brabant zijn donderdag 22 november akkoord gegaan met een integraal pakket aan verkeersmaatregelen dat in 2008 wordt uitgevoerd. De verkeerswethouders van de acht gemeenten en gedeputeerde Cora Steffens van de provincie hebben hun goedkeuring gegeven aan 46 infrastructurele projecten en mensgerichte maatregelpakketten. Al deze projecten en maatregelen kosten samen 24,3 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant geeft de regio hiervoor een subsidie van ruim 5,9 miljoen euro.

Tilburg In dit uitvoeringsprogramma zijn 12 Tilburgse projecten opgenomen. De projectkosten daarvan bedragen ruim 12 miljoen euro. Tilburg ontvangt hiervoor van de Provincie 3,8 miljoen aan subsidie en daarmee is de uitvoering van de projecten in 2008 veilig gesteld. Wethouder Els Aarts (verkeer): " We kunnen zeer tevreden zijn over de samenwerking. Voor 2008 heeft Midden-Brabant méér goede projecten ingediend dan het budget wat voor de regio was gereserveerd toeliet. Om die reden heeft de provincie bovenop de reguliere subsidie van ruim 4,3 miljoen euro, 1,6 miljoen extra subsidie beschikbaar gesteld voor de aanleg van een fietstunnel onder het spoor in de Academielaan in Tilburg. Door deze extra financiële injectie kunnen de acht gemeenten alle ingediende projecten uitvoeren." Met de aanleg van de tunnel in het verlengde van de Academielaan wordt een belangrijke schakel aan het regionale netwerk én het Tilburgse Sternet van fietsroutes toegevoegd. Al in 2000 stond dit project op de rol, maar met de nu toegezegde subsidiering kan het project nu definitief worden uitgevoerd. Eind 2009 zal een tunnel onder het spoor worden geschoven en in 2010 kunnen de fietsers de tunnel in gebruik nemen. Naast de aanleg van de tunnel zullen in 2008 enkele andere fietsroutes worden aangelegd (Capucijnenstraat, Paleisring, Trouwlaan), zullen snelheidsremmende maatregelen worden genomen (Deltalaan) en wordt de openbare verlichting langs het hele Sternet op een hoger niveau gebracht.

*) De GGA Midden-Brabant (Gebiedsgerichte Aanpak Midden-Brabant) staat voor de samenwerking op het gebied van verkeer en vervoer tussen de acht gemeenten in Midden-Brabant en de provincie Noord-Brabant. Hieraan nemen de gemeenten Dongen, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk deel. Ook Rijkswaterstaat en de politie nemen deel aan het samenwerkingsverband.