Socialistische Partij

Kabinet laat leraren betalen voor leraren

23-11-2007 * "Het extra geld voor onderwijs is helaas een echte vestzak-broekzak operatie geworden," zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de onderwijsplannen van minister Plasterk. "Het kabinet onderschat het rampzalige lerarentekort dat eraan komt. Oudere leraren en studenten betalen de rekening voor de salarisverhogingen."

Plasterk zal geen algemene salarisverhoging invoeren, zoals de Commissie Leraren wel adviseert. Er komen bonussen voor hoger opgeleide leraren en een loonsverhoging voor schoolleiders. Van Dijk vindt dat een ongelooflijk zwaktebod, omdat Plasterk had gezegd dat hij alle adviezen zou uitvoeren. "Leraren verdienen 10 tot 40 procent minder dan hun gelijken in het bedrijfsleven. Dat is een belangrijke oorzaak van het lerarentekort en van het feit dat er steeds meer onbevoegde leraren voor de klas staan."

Om zijn plannen te financieren, bezuinigt Plasterk op de verlofregeling voor oudere leraren en ondersteunend personeel zoals conciërges. Van Dijk: "Die regeling was juist bedacht om te voorkomen dat leraren en conciërges eerder stoppen met werken. Daar wordt nu het mes in gezet. Het doel was toch om meer mensen binnen te houden? Jaag de ouderen dan niet tegelijkertijd de school uit. Dit is stank voor dank voor jarenlange trouwe dienst."

De verhoging van het collegegeld, een andere manier van Plasterk om aan geld te komen, is eveneens een misstap. Studenten moeten extra betalen voor hun eigen docenten. Bovendien zijn veel studenten de leraren van morgen. Een collegegeldverhoging werkt dan niet erg motiverend. Het is beter om het collegegeld voor lerarenopleidingen af te schaffen. Een motie van SP-Kamerlid Renske Leijten riep daartoe op. "Maar blijkbaar is die in een la verstopt," zegt Van Dijk.


* Themakanaal /onderwijs