Gemeente Oldenzaal


Stakingsactie scholieren Twents Carmel College

gepubliceerd op : 23-11-2007

Een landelijk georganiseerde stakingsactie van scholieren kleurde midden op de ochtend de Oldenzaalse Ganzenmarkt. Leerlingen van het Twents Carmel College protesteerden voor het stadhuis tegen het 9e lesuur.

Volgens de actievoerders bestaat voor de problemen die het late lesuur met zich meebrengt op hun school te weinig begrip. Reden voor de scholieren om aan te sluiten bij de landelijke stakingsactie. Wethouder Frits Rorink van Onderwijs sprak de menigte scholieren toe vanaf het bordes van het stadhuis. Hij gaf aan dat hij als bestuurder geen zeggenschap heeft over lesroosters, dat is de verantwoordelijkheid van de school. Wel beloofde hij de locatiedirecteuren te vragen serieus aandacht aan deze problematiek te besteden.

Sinds de invoering van de 1040-lesurennorm roosteren sommige scholen het late 9e lesuur in. Onverantwoord, vinden de scholieren van het Twents Carmel College. Leerlingen die buitenaf wonen moeten in het donker naar huis fietsen en er blijft weinig tijd over voor het maken van huiswerk. Volgens het actiecomité van de scholieren zijn hierover gesprekken gevoerd met de schooldirectie, maar wordt niet genoeg aandacht aan het probleem besteed.

Wethouder Rorink zegde de actievoerders toe dat hij het probleem onder de aandacht van de locatiedirecteuren zal brengen. Bovendien is hij bereid binnenkort met het actiecomité in gesprek te gaan om de situatie te bespreken. Afgesproken is dat het actiecomité hiertoe het initiatief neemt. Rorink besloot zijn toespraak met het verzoek de staking te beëindigen en weer naar school te gaan. Hierop verdwenen de meeste scholieren, de Ganzenmarkt in ontreddering achterlatend. Het actiecomité bood spontaan aan de achtergelaten rommel op te ruimen en ging aan de slag met het door de gemeente verstrekte schoonmaakmateriaal. Wethouder Rorink heeft de drie locatiedirecteuren en de rector van het Twents Carmel College telefonisch van de situatie op de hoogte gebracht.