Rechtbank 's-Gravenhage

Uitspraak in strafzaken tegen verdachten in Delftse Pink-zaak

's-Gravenhage, 23 november 2007 - De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaken tegen zes verdachten in de zogenoemde Delftse `Pink-zaak'.
De rechtbank heeft twee verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 en 6 jaar. Een derde verdachte werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De overige drie verdachten zijn vrijgesproken van wat hen ten laste was gelegd.

In deze zaak ging het om intimidatie, bedreigingen en mishandelingen van een in Delft woonachtige student en zijn vriendin in de periode van juli 2005 tot augustus 2006. Ook zijn familie en zijn buren werden bedreigd.

Gewelddadige overval
Op 29 mei 2006 vond een gewelddadige overval plaats op het huis van de Delftenaar. Hij, zijn vriendin en een bezoeker werden geruime tijd gegijzeld. Een van de overvallers dreigde, terwijl hij een vuurwapen op hen gericht hield, de slachtoffers te vermoorden als zij niet zouden zeggen waar de anabolen en het geld zich bevonden. Vast is komen te staan dat de slachtoffers niets met de handel in anabolen te maken hadden. Toen de daders in het huis geen anabolen of geld aantroffen heeft één van hen, om de dreigementen kracht bij te zetten, eerst met een mes het lange haar van het vrouwelijke slachtoffer afgesneden en daarna met een snoeischaar de pink van haar vriend afgeknipt.
De overvallers hebben de woning daarna verlaten, waarbij zij de vastgebonden slachtoffers aan hun lot hebben overgelaten.

Veroordelingen
De verdachte die tot een gevangenisstraf van 8 jaar is veroordeeld, was zowel de initiator van de zeer gewelddadige overval op 29 mei 2006, als van de mishandeling van de Delftenaar en de schriftelijke bedreigingen. Hij was daarbij het centrale middelpunt met betrekking tot de uitvoeringsplannen. De rechtbank merkt hem dan ook aan als de kwade genius achter deze misdrijven.
(vonnis LJ-nummer BB8563)

De verdachte die tot een gevangenisstraf van 6 jaar is veroordeeld, heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan de gewelddadige overval op 29 mei 2006. Hij heeft in augustus 2006 de snoeischaar waarmee de pink van het mannelijke slachtoffer is afgeknipt aan een medeverdachte gegeven.
(vonnis LJ-nummer BB8558)

De verdachte die is veroordeeld tot een taakstraf (werkstraf) van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, heeft zich samen met een medeverdachte schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van de Delftenaar op 27 juli 2005 en het nadien versturen van een drietal - door zijn medeverdachte opgestelde - dreigbrieven. Deze verdachte stond niet terecht voor de gewelddadige overval op 29 mei 2006.
(vonnis LJ-nummer BB8574)

De overige vonnissen zijn gepubliceerd onder de LJ-nummers: BB8571, BB8576 en BB8582.

(NB! Vijf van de zes genoemde vonnissen zijn via onderstaande links te openen. Dit is het maximum aantal dat gelinkt kan worden).

LJ Nummers

BB8563
BB8558
BB8574
BB8571
BB8576


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 23 november 2007