CDA

Kortenhorst: Effectieve maatregelen tegen excessieve beloningen

Afgelopen week heeft tijdens de behandeling van het belastingplan voor 2008 Tweede Kamerlid Jules Kortenhorst opnieuw gepleit voor een effectieve aanpak van excessieve beloningen en bonussen.

Tijdens het debat bleek dat zowel de coalitiepartijen, als ook de staatssecretaris van Financiën het betoog van het CDA voor alternatieve maatregelen ondersteunde. Sinds de politieke beschouwingen heeft het CDA deze voorstellen naar voren gebracht, omdat de maatregelen die het kabinet wilde nemen niet de échte excessen aanpakte.

Gesteund door PvdA en CU vroeg Kortenhorst de staatssecretaris om de beperking van de aftrek van pensioenpremies voor inkomens boven de 185.000 euro te vervangen door alternatieven zoals het zwaarder belasten van gouden handdrukken en bonussen in het bedrijfsleven. De staatssecretaris zegde in het debat toe dat de pensioenmaatregel door het kabinet zal worden vervangen.

Ook zegde de staatssecretaris toe dat het kabinet de invoering van een hogere belasting over huizen van meer dan één miljoen euro niet in een keer in zal voeren, maar de verhoging van het eigenwoningforfait over acht jaar verspreidt. Jules Kortenhorst is blij met die beslissing: âHet is echt niet zo dat iedereen met een duur huis een excessief inkomen heeft. We willen economisch succes niet afstraffen. Waar we wél wat aan willen doen, zijn enorme bonussen bijvoorbeeld die niet in verhouding staan tot prestaties. Dààr moeten we maatregelen tegen nemen.â

---