Gemeente Hoorn


Hoorn stelt invoering reclamebelasting uit

23 november 2007 - Gemeente Hoorn streeft naar een invoering van de reclamebelasting voor de zomer van 2008. Hiermee wordt de oorspronkelijke invoeringsdatum van 1 januari 2008 opgeschort. De gemeente en het Hoornse bedrijfsleven hebben meer tijd nodig om de details omtrent de reclamebelasting uit te werken.

Naar aanleiding van de behoefte bij het bedrijfsleven aan extra kwaliteit bovenop de kerntaken die de gemeente uitvoert, is door gemeente en bedrijfsleven gezamenlijk gekozen voor de invoering van reclamebelasting. Met de opbrengsten van de reclamebelasting kan een structurele impuls aan de Hoornse economie worden gegeven. Door de invoering van de belasting wordt de zogenaamde free-riderproblematiek, waarbij ondernemers niet meebetalen aan activiteiten maar wel mee profiteren, ondervangen.

De werkgroep, met daarin vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de gemeente Hoorn, is bezig om de uitgangspunten voor de invoering van reclamebelasting grondig uit te werken. Het streven was om de belasting per 1 januari 2008 te kunnen heffen. De werkgroep heeft aangegeven meer tijd hiervoor nodig te hebben om details omtrent de reclamebelasting uit te werken, zodat invoering op een zorgvuldige manier gebeurt.

Over de bestemming van de opbrengsten wordt veelvuldig gediscussieerd. Aan het begin van het traject werd gesuggereerd dat een deel van de reclamebelasting voor de financiering van de Westfrisiaweg kan worden gebruikt. Maar het college van B en W heeft onlangs besloten dat de opbrengst van de reclamebelasting hier niet voor wordt gebruikt. Het uitgangspunt bij de invoering van de reclamebelasting is dat alle ondernemers van de opbrengsten mee kunnen profiteren. De gelden worden besteed aan zaken als beheer en beveiliging van bedrijventerreinen, binnenstadsmanagement en het strategisch marketingplan. De werkgroep buigt zich verder over de onderwerpen, zodat gemeente en bedrijfsleven eensgezind hun plannen aan de gemeenteraad kunnen voorleggen.