Gemeente Doetinchem

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert bezoekt Doetinchem

Tweede Kamerlid Agnes Wolberts van de Partij van de Arbeid brengt vrijdagmiddag 23 november een werkbezoek aan Doetinchem. Op deze middag laat zij zich uitgebreid informeren over de Doetinchemse aanpak van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Agnes Wolbert is woordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer over onder meer de Wet maatschappelijke ondersteuning, ouderenbeleid, thuiszorg, mantelzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen. De gemeente Doetinchem heeft als proeftuin gediend voor de invoering van de Wmo. Tijdens haar werkbezoek wordt Agnes Wolbert uitgebreid geïnformeerd over de wijze waarop de Wmo in Doetinchem is opgepakt. In de Wmo-winkel krijgt zij een aantal presentaties te zien en bij IJsselkring maakt zij kennis met het project campower. In dit project krijgen cliënten via een camera en hun televisie thuis hulp van diverse zorginstellingen. Het project is niet alleen opgezet om cliënten sneller en efficiënter te kunnen bedienen, maar ook het zelfbewustzijn en de zelfontplooiing (empowerment) van de cliënt te vergroten.

Pioniersrol
Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) op 1 januari 2007 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Ook zijn gemeenten wettelijk verplicht een Wmo-beleidsplan op te stellen. De gemeente Doetinchem vervult op dit gebied een pioniersrol. Waar veel gemeenten nu nog worstelen met de Wmo, heeft Doetinchem al in 2005 de basis gelegd door het draaien van een Wmo-pilot met cliënten en instellingen. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de opzet van de Wmo-winkel die op 1 januari 2007 zijn deuren heeft geopend. Menige gemeente komt in Doetinchem op excursie om het concept van deze winkel te bekijken. Op 6 november stelde het college de Wmo-beleidsnota Iedereen doet mee! vast. De kaders voor het Wmo-beleid in Doetinchem zijn in nauwe samenwerking met cliënten en lokale en regionale zorg- en welzijnsinstellingen opgesteld. De gemeenteraad spreekt zich op 13 december uit over de Wmo-beleidsnota.