Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 23 november

Fryslân, 23-11-2007 o Politieberichten van donderdag 22 november 07.00 uur t/m vrijdag 23 november 2007

Joure: twee woninginbraken
De politie onderzoekt twee inbraken in woningen aan de Sluisdijk en aan het Skutsje. De inbraken zijn gepleegd in de nacht van woensdag op donderdag. Aan de Sluisdijk kwam men binnen door een raam te forceren. Gestolen zijn een geldbedrag en diverse identiteitspapieren. Aangifte is gedaan door een 59-jarige Jouster. Bij het Skutsje heeft men een deur geforceerd. Er is onder andere een portemonnee gestolen. Aangifte is gedaan door een 77-jarige inwoner van Joure. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Rottevalle: na klachten 17 bekeuringen bij snelheidscontrole De politie heeft donderdagochtend, tijdens de ochtendspits, gecontroleerd op snelheid op de Litswei. Dit naar aanleiding van klachten van omwonenden. Ter plaatse was een zone ingesteld van 50 km. Tijdens de opvallende controle zijn 17 bekeuringen uitgedeeld. De snelste reed 84 km per uur. De reacties van de bestuurders die uit Rottevalle kwamen waren overwegend positief.

Heerenveen: diverse verkeerscontroles
De politie heeft woensdag op diverse plaatsen in Heerenveen gecontroleerd op snelheid. s Ochtends werd gecontroleerd bij de Schans. Er werden 760 voertuigen gecontroleerd in anderhalf uur tijd, 81 reden te snel, de snelste reed 75. Op de Fok werden 708 voertuigen gecontroleerd, 79 reden te snel, de snelste reed 73. s Middags stond de radarwagen op de Schoterlandseweg. Hier werden 580 voertuigen gecontroleerd, 4 reden te snel, de snelste reed 65. Op de drie controleplekken is 50 toegestaan. Donderdagavond is gecontroleerd in de omgeving van de Sieversstraat. Er is 17 maal bekeurd voor het rijden zonder fietsverlichting, driemaal voor gordel en aanmaal voor onnodig claxonneren. Op de Van Kleffenlaan werden vier bromfietsen gecontroleerd, er werd tweemaal proces-verbaal opgemaakt voor de overschrijding van de constructiesnelheid. Op de Leeuwarderstraatweg werd op snelheid gecontroleerd. Zeven reden te snel, de snelste reed 89 km per uur, 29 km te snel.

Hommerts: controle bij wegwerkzaamheden
De politie heeft donderdag overdag gecontroleerd tijdens
wegwerkzaamheden op de Jeltewei. Er zijn 11 automobilisten bekeurd omdat ze door het rode licht reden. Verder is tweemaal bekeurd voor niet handsfree bellen, driemaal voor het niet dragen van de gordel en een bromfietser kreeg een bekeuring omdat hij 37 km te snel reed.

Leeuwarden: dealer aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag een 21-jarige dealer zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden. De man verkocht in de omgeving van de Sacramentstraat drugs aan een vrouw. Dit werd gezien door een agent. Toen deze de man aan wilde houden, probeerde de verdachte een bolletje weg te slikken. Toen de agent de verdachte bij de keel pakte om dit te voorkomen, werd het bolletje spontaan uitgespuwd. Dit gaf de verdachte de kans om te ontkomen. Even later kon hij, mede omdat de agent versterking had ingeroepen, in de Jacob Binckesstraat worden aangehouden. In totaal zijn acht bolletjes cocaïne en drie bolletje heroïne bij de verdachte in beslag genomen. De vreemdelingenpolitie onderzoekt nog of de verdachte een valse naam heeft opgegeven.

Witmarsum: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding met letsel. Een 41-jarige automobiliste uit Bolsward reed over de Van Aylvaweg. Zij wilde op de kruising met de Oude Rijksweg linksaf slaan. Hierbij zag zij een auto, bestuurd door een 64-jarige automobilist uit Pingjum, die uit de tegenovergestelde richting kwam, over het hoofd. Een frontale aanrijding was het gevolg. Naast de bestuurder zaten in deze auto drie kinderen. Een kind leeftijd en woonplaats onbekend - is uit voorzorg door een ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. De kinderen hadden geen noemenswaardige verwondingen, ook het kind dat naar het ziekenhuis was gebracht, was al snel weer thuis. De vrouw uit Bolsward is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Haule: aanrijding met hond
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding tussen een 57-jarige motorrijder uit Haulerwijk en een overstekende hond, in de Dorpsstraat, afgehandeld. De hond, die niet meer is aangetroffen, stak plotseling over, waardoor de motorrijder ten val kwam. Het slachtoffer is per ambulance, met vermoedelijk een bekkenbreuk, overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: inbraak winkel
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Gedempte Molenwijk. In de nacht van woensdag op donderdag is een raam van een deur geforceerd, waarna men is binnengekomen. Hierbij is een aantal telefoonkaarten en wat kasgeld gestolen. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoner van Heerenveen.

Drachten: bromfietscontrole
De politie heeft donderdagavond een bromfietscontrole gehouden in de Torenstraat. Door vier motorrijders zijn bromfietsers uit heel Drachten naar deze plaats gedirigeerd. Er werden 22 bromfietsen gecontroleerd, waarbij de snelste een constructiesnelheid had van 83 km per uur. Verder werd zevenmaal bekeurd voor snelheid, driemaal voor het niet kunnen tonen van het certificaat, tweemaal voor een niet zichtbare kentekenplaats, eenmaal voor een gladde band, eenmaal voor een lekke uitlaat en eenmaal voor verlichting.

Delfstrahuizen: rijbewijs ingevorderd na aanrijding
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige automobilist uit Echtenerbrug. De man was op de Marwei tegen de auto gereden van een 23-jarige inwoner van Delfstrahuizen, waarna de inwoner van Echtenerbrug er vandoor ging. De inwoner van Delfstrahuizen heeft daarop de auto van de inwoner van Echtenerbrug kort gevolgd. Net buiten Delfstrahuizen kon de auto aan de kant worden gezet. De politie, die snel ter plaatse was, heeft de man overgebracht naar het bureau. Hier bleek dat de doorrijder flink had gedronken. Hij blies 1025 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Wolvega: rijbewijs ingevorderd na aanrijding
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Nijeholtpade. De man reed over de Keiweg, toen hij schrok van een langs de kant van de weg geparkeerde aanhangwagen. De man gaf een ruk aan het stuur, waarbij het twee personenwagens raakte. Deze raakten zo zwaar beschadigd dat ze moesten worden afgesleept. De eigen auto raakte zwaar beschadigd aan de zijkant. Op het bureau bleek dat de man had gedronken. Hij blies 730 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en de invordering van het rijbewijs.