MINISTERRAAD: stemt in met landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Wonen, Wijken en Integratie

Persbericht ministerraad

23 november 2007

MINISTERRAAD STEMT IN MET LANDELIJK NETWERK VAN ANTIDISCRIMINATIEVOORZIENINGEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ingestemd met het wetsvoorstel om te komen tot een landelijk netwerk van antidiscriminatievoorzieningen (adv's). Dat betekent dat vanaf 1 januari 2009 iedere burger in zijn of haar woonplaats terecht moet kunnen bij een adv voor bijvoorbeeld bijstand en advies als sprake is van discriminatie, op welke grond dan ook.

Tot voor kort kon minder dan de helft van de burgers in de eigen gemeente terecht bij een antidiscriminatievoorziening. Met het wetsvoorstel zet het kabinet in op een laagdrempelige voorziening voor iedereen. Een adv heeft als eerste taak om onafhankelijke bijstand te bieden aan slachtoffers van discriminatie. Daarnaast zorgt een adv voor de registratie van meldingen over discriminatie. Vooruitlopend op het wetsvoorstel zijn dit jaar convenanten met gemeenten en provincies gesloten om alvast te beginnen met de uitbreiding van de bestaande antidiscriminatiebureaus en het oprichten van nieuwe voorzieningen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 23.11.2007

Categorieën: Overig

Bron: Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Ministerraad