Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 23 november 2007

Minister Anciaux stelt Masterplan Woonzorgzones Brussel voor

Vandaag keurde de Vlaamse Regering het Masterplan Woonzorgzones Brussel goed. Met dit initiatief, dat zich in de eerste plaats richt op Vlaamse senioren, wil Bert ANCIAUX, Vlaams minister van Brussel, de achterstand op het vlak van Nederlandstalige zorg in de hoofdstad wegwerken. De creatie van Woonzorgzones geeft senioren, ook in Brussel, de kans om langer en zelfstandig in hun eigen woning en vertrouwde omgeving te blijven wonen.

In 2004 resulteerde een studie naar de woonsituatie van de Vlaamse bejaarde in Brussel in een oplijsting van vaststellingen en mogelijke maatregelen. Naast een bevestiging van de algemene tendensen inzake vergrijzing, individualisering en woonsituatie, komen ook de wensen van de Brusselaars zelf naar voor. Samengevat bestaat de bezorgdheid uit een streven naar stabiel wonen, in combinatie met een mobiele en performante thuiszorg. De studie stelde dan ook een werkwijze en omschrijving van de woonzorgzones voor.

Een woonzorgzone is een deelgebied (een wijk, stadsdeel, ...) waarin optimale voorwaarden zijn gecreëerd voor het wonen met zorg. De doelgroep bestaat uit mensen met een functiebeperking. Dit zijn vooral bejaarden, al dan niet met een behoefte aan verpleging en verzorging, maar ook gehandicapten en permanent zorgbehoevenden. Er is aandacht voor groepen met een divers culturele achtergrond en de specifieke noden van kansarmen. De woonzorgzone bestaat heel concreet uit de aangepaste en nog te bouwen woningen gecombineerd met oude en nieuwe voorzieningen zoals rusthuizen, lokale dienstencentra, dagopvangcentra waarbij zorg en wonen samengaan. Binnen de zones worden ook de nodige zorg-, breng- en haalfuncties aangeboden.

In het Masterplan Woonzorgzones Brussel, nam minister Bert Anciaux dit vernieuwende concept als startpunt voor de verbetering van het Vlaamse zorgaanbod in de hoofdstad. De hoofdbedoeling van deze zones bestaat er in om de bejaarde langer autonoom in zijn of haar woning te laten wonen. Het zorgknooppunt is hierbij het scharnierpunt van ouderenvoorzieningen, het kloppende hart van de woonzorgzone. Het is hét contactpunt waar vraag en aanbod van zorgdienstfuncties worden georganiseerd. Parallel hiermee moet er ook worden geïnvesteerd in de uit- en opbouw van rust- en verzorgingstehuizen.

Het Masterplan houdt ook een financiële en strategische ontwikkeling van de woonzone-infrastructuur in. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen vier 'kleinere' en 4 'grotere' projecten. Deze laatsten zijn complex en worden ontwikkeld met een publiek-private-samenwerking (PPS)-structuur. Deze PPS-structuur moet ervoor zorgen dat er circa 30 miljoen privé-middelen worden gegenereerd. De kleinere en meer eenvoudige projecten behoeven geen publiek-private samenwerking en worden ontwikkeld door de betrokken gebruiker (vzw). De binnen het Vlaams Brusselfonds gebudgetteerde investeringssubsidies voor het project Woonzorgzones Brussel, worden bijna uitsluitend besteed aan de 'verzorgende delen' (dagverzorgingscentra, zorgknooppunten, ...). De huurprijzen voor de gebruikers zullen redelijk en sociaal aanvaardbaar zijn. De te huur aangeboden woningen worden op lange termijn grotendeels eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor twee kleinere projecten is de specifieke investeringssubsidie vandaag goedgekeurd. Het gaat over de aankoop van een gebouw in de Begijnenstraat in St-Jans-Molenbeek dat gedeeltelijk omgebouwd wordt tot een zorgknooppunt/Lokaal Dienstencentrum (845.000 euro) en de uitbreiding van het Vlaamse Rusthuis De Overbron in Neder-over-Heembeek (945.000 euro).

Minister Bert Anciaux is er van overtuigd dat de Brusselse woonzorgzones een forse impuls geven aan de Vlaamse zorg in de hoofdstad. 'De bestaande twee rusthuizen worden uitgebreid of gerenoveerd. De bedoeling is ook om het aantal Vlaamse rusthuizen te doen stijgen, alvast naar vier. Er komen minstens vijf dagverzorgingscentra bij, gecreëerd met sociaal aanvaardbare dagprijzen', zegt de minister. 'Met zes zorgkruispunten en 300 nieuwe eenheden waarbij 'woon en zorg' worden verbonden, ben ik er zeker van dat de Brusselaar de uitbreiding van een toegankelijk en vertrouwd zorgaanbod écht gaat voelen '.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Tineke Sonck
Tel: 02 552 69 16
GSM: 0473 96 73 51
Email: persdienst.anciaux@vlaanderen.be