Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinet verbiedt hypotheekverstrekking door decentrale overheden aan eigen personeel

23 november 2007

De hypotheekverstrekking aan het eigen personeel van decentrale overheden, inclusief hun politieke ambtsdragers, wordt verboden. Deze verstrekking wordt gezien als oneigenlijk gebruik van publieke middelen. Om dit verbod te bereiken wordt de Wet financiering decentrale overheden (Wet fido) gewijzigd. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Bijleveld mede namens minister Bos van Financiën en staatssecretaris Huizinga-Heringa van Verkeer en Waterstaat.

Het kabinet wil af van de onwenselijke situatie dat decentrale overheden tegen gunstige voorwaarden aan het eigen personeel hypotheken afsluiten voor het bekostigen van de eigen woning. Deze overheden doen dit als secundaire arbeidsvoorwaarde. Het kabinet vindt dat er dan met publieke middelen risico wordt gelopen zonder dat een publiek doel wordt gediend. Ook wordt oneigenlijk gebruik gemaakt van de positie van gemeenten, provincies en openbare lichamen op de kapitaalmarkt. Het vorige kabinet deed al een dringend beroep op de medeoverheden om te stoppen met het verstrekken van hypotheken. Omdat dit niet voldoende heeft geholpen, komt het kabinet nu met een wettelijk verbod. Dit geldt voor nieuwe hypotheken, bestaande leningen kunnen blijven aflopen zoals overeengekomen.

Verder krijgt de minister van Financiën de bevoegdheid om bij een eventuele boete bij overschrijding van het EMU-saldo deze boete door te belasten aan decentrale overheden, als zij een aandeel hebben aan die overschrijding. Bestuurlijk overleg van de beheerders van het gemeente- en provinciefonds met de decentrale overheden is hiervoor wel een voorwaarde.

De Wet fido stelt regels voor het beheer van de schatkist. De Wet bevat normen voor het beheersen van risico's op kort- en langlopende leningen van decentrale overheden. De Wet fido kent twee doelstellingen. Bij de bedrijfseconomische doelstelling staat de gezonde financiering van de openbare lichamen centraal. Bij de budgettaire doelstelling kan de minister van Financiën maatregelen nemen over de bijdrage van decentrale overheden bij een dreigende overschrijding van de grenswaarde van het zogenoemde EMU-saldo. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Financiering decentrale overheden (Fido)
* Gemeentefonds
* Provinciefonds
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties