Socialistische Partij

Congres SP wil sterkere fundamenten voor grotere partij met regeerplannen

22-11-2007 * Het vijftiende congres van de SP op zaterdag 24 november in Rotterdam wil 'de fundamenten versterken'. Dan kan de partij, met anderhalf miljoen kiezers en 50.000 leden nu de derde partij van het land, zich verder verbreden en opmaken voor regeringsdeelname in de toekomst. Het congres is de afronding van de soms felle discussies die de afgelopen maanden in de partij zijn gevoerd.

Vanaf september is in lokale ledenvergaderingen en regionale conferenties gesproken over de doelen, de aanpak en de organisatie van de SP, onderweg naar grotere politieke invloed op alle niveaus. De resultaten zijn verwerkt in een wijzigingsnota van het Partijbestuur en bijna 300 wijzigingsvoorstellen van afdelingen en individuele leden. Daarover wordt zaterdag gesproken en gestemd door 1100 gekozen afgevaardigden van de 50.000 leden. Ook kiest het congres de partijvoorzitter, de partijsecretaris en een deel van het nieuwe partijbestuur. Jan Marijnissen is herkiesbaar als voorzitter, Hans van Heijningen als algemeen secretaris.

Tussenstation
De SP ziet haar huidige positie als derde partij in ledental en Kamerleden als tussenstation. De partij wil het haar kenmerkende activisme komende jaren versterken en daarmee ook de weg naar regeringsdeelname openen. De vier laatste verkiezingen (voor gemeenteraden, Provinciale Staten, Tweede en Eerste Kamer) waren opmerkelijk succesvol. Het aantal raads- en Statenleden is verdubbeld, het aantal Kamerleden verdrievoudigd en de SP werd een van de populairste partijen bij vakbondsleden, onder jongeren en onder allochtone Nederlanders. De SP kwam in de colleges van burgemeester en wethouders van onder andere Eindhoven, Groningen, Heerlen, Nijmegen, Hilversum en Zaanstad. Op provinciaal en nationaal niveau werd de SP echter buiten het bestuur gehouden. Nadat het CDA 'nee' zei tegen een coalitie met SP en PvdA, koos de laatste partij voor het CDA en werd de SP de grootste oppositiepartij tegen Balkenende-4. Het doel om in Nederland een sociale alliantie te vormen om een beter Nederland mogelijk te maken, staat echter recht overeind voor de SP, die deelname aan de volgende regering nu al agendeert.

Transparantie
Met grotere betrokkenheid van de leden, grotere verantwoordelijheid voor de partijafdelingen, verbeterde communicatie tussen leden, bestuur en volksvertegenwoordigers en het vaker bijeenkomen van de SP-Partijraad, het SP-parlement, dat tussen congressen in de politieke lijn van de partij bewaakt en controleert, denkt de SP haar fundamenten te versterken. Voorgesteld wordt de partijraad jaarlijks te laten beslissen over inhoud en bekostiging van groot opleidings- en begeleidingsprogramma voor kaderleden en volksvertegenwoordigers. Zo denkt de SP een effectief antwoord te geven op de groeistuipen waarmee de SP te maken heeft door haar stormachtige groei op alle niveaus. De transparantie in de partijfinanciën wordt vergroot door publicatie van de jaarrekening op de landelijke website en versterkt lokaal ledentoezicht op de afdelingsfinanciën. De regeling dat volksvertegenwoordigers een deel van hun vergoeding delen met de partij, blijft overeind. Het voornemen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om deze afdrachten te bemoeilijken, ziet de SP als 'partijtje pesten'; aan het congres zal daar ook een uitspraak over worden gevraagd, net als over enkele andere actuele kwesties.