Paaldansen als topsport tijdens NK Pole Fitness

21/11/2007 08:00



Denise Mulder / Pole Fitness



Amstelveen, 21 november 2007

Het Nederlands Kampioenschap Pole fitness zal a.s. zaterdag 24 november worden gehouden in fitness centrum All Sports in Amstelveen. Zeventien dames uit heel Nederland zullen strijden om de medialles. Vanaf maart dit jaar zijn er regionale voorrondes gehouden op 5 fitnesscentra en degene die de jury a.s. zaterdag het meest weet te imponeren in paaldanstechnieken en gogo-aerobics, zal uitgeroepen worden tot de eerste Nederlands Kampioene.

Trend met uithoudingsvermogen
Pole fitness wordt sinds 2005 in groepslessen gegeven op Nederlandse fitnesscentra. Volgend jaar wordt er ook in IJsland en België gestart en naar verwachting zullen er meer landen volgen.

Bij de introductie werd Pole fitness door critici omschreven als een kortstondige trend. Twee jaar later kunnen we vaststellen dat er inhoudelijke aspecten moeten zijn die deze trainingen boven het trendniveau uittrekken Pole fitness afgezet tegen de fitnesstrainingen van de afgelopen 30 jaar neemt een bijzondere plaats en niet alleen uit het oogpunt van 'trainingstoestel'. Pole fitness is een workout voor vrouwen waarin kracht, krachtuithoudingsvermogen, cardiovasculair uithoudingsvermogen en flexibiliteit centraal staan. De lessen zijn zodanig opgebouwd dat een zeer groot aantal spiergroepen worden getraind op een niet eenzijdige manier (concentrisch en excentrisch en eveneens statisch ), zowel qua kracht als krachtuithoudingsvermogen. Het bijzondere van het trainen bij Pole fitness is het grote trainingsvolume, de resultante van aantal herhalingen x de belasting x de tijd. Zien we bij veel trainingsvormen dat vooral de concentrische bewegingen belangrijk zijn, bij Pole fitness zijn ook de excentrische bewegingen relatief veel aanwezig en zijn er veel statische momenten. Vooral deze statische momenten (het vasthouden van een positie) zorgen ervoor dat spieren seconden lang getraind worden, waar dat bij dynamische bewegingen slechts fracties van seconden is, wat dus vergelijkbaar is in vele opzichten met het turnen aan toestellen.

Aanvang van de contest is 14 uur. All sports is open voor publiek vanaf 12:30 uur.

De opbrengst van het Nederlands Kampioenschap Pole fitness komt ten goede aan de Stichting Spieren voor Spieren: www.spierenvoorspieren.nl





http://www.polefitness.nl/contest