Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

24 november 2007

IKEA, Unicef en Save the Children zetten zich samen in voor goed onderwijs

WINNAARS BESTE IDEE VOOR WERELDWIJD BETER ONDERWIJS GEHULDIGD

Het idee van Fabian Kossen uit Heemstede om alle kinderen in de hele wereld naar school te kunnen laten gaan is door IKEA, Unicef en Save the Children uitgekozen als beste inzending. Hij stelt voor de gemeente te vragen of de buurt schoongemaakt kan worden. Het geld wat daarmee verdiend wordt, kan dan gegeven worden voor de opleiding van kinderen in arme landen. Daarmee is hij winnaar geworden van een wedstrijd onder honderden Nederlandse basisschoolleerlingen uit groep 6. Fabian is zaterdag 24 november door Unicef-ambassadeur en tv-presentator Sipke Jan Bousema gehuldigd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. Leerlingen van elf basisscholen reisden daarvoor vanuit alle windstreken naar club Panama in Amsterdam.

Voordat de deelnemers gingen nadenken over manieren om 'alle kinderen in de hele wereld naar school te laten gaan', kregen ze een themales over de problematiek door medewerkers van Unicef of Save the Children. Die verzorgden een gastles en gaven tekst en uitleg over de redenen waarom kinderen in de derde wereld vaak niet naar school kunnen. Met die kennis gingen de leerlingen vervolgens in wedstrijdverband aan de slag om te bedenken hoe dit probleem uit de wereld is te helpen. Daaruit kwamen tal van interessante suggesties en wilde ideeën. Fabian was één van hen en hij kreeg een medaille en beker overhandigd uit handen van Bousema.

Super vet
"Ik vind het super vet dat mijn idee gewonnen heeft en ik hoop dat daardoor ook meer kinderen in de wereld naar school kunnen", zegt de 10-jarige Fabian Kossen van RK Basisschool de Ark. Zijn idee is de gemeente te vragen of de buurt schoongemaakt kan worden. Het geld wat daarmee verdiend wordt, kan dan gegeven worden voor de opleiding van kinderen in arme landen. De burgemeester moet volgens hem wel meehelpen om de buurt schoon te maken. 'Niet alleen wordt onze wijk schoon, maar bovendien helpen we andere kinderen.' "Ik ben heel blij met mijn gouden medaille. Ook heb ik met mijn hele klas een onwijs toffe dag gehad. We hebben lekker gedanst in de stille disco en er was een optreden van Nick & Simon."

De tweede plaats is voor het idee van Remco en Max van OBS de Draaimolen uit Barendrecht. Zij vinden dat er in de gebieden waar geen school staat een rondrijdende caravan moet komen waar dan les in gegeven kan worden. Uiteraard moet er ook een bestuurder voor de caravan komen. En het idee van Ingeborg Barendse van Deken Wehmeyerschool uit Velddriel is beloond met de derde plaats. Verder gingen er nog prijzen naar de winnaars van de regionale finale. Deze winnaars komen uit Amsterdam, Breda, Duiven, Groningen, Heerlen, Hengelo en Utrecht.

De wedstrijd van IKEA, Unicef en Save the Children ondersteunt de gezamenlijke campagne '1 euro is een fortuin', die dit jaar voor de derde achtereenvolgende maal wordt gehouden. Tijdens deze actie wordt 1 euro gedoneerd aan onderwijsprojecten van Unicef en Save the Children als een klant bij IKEA een pluchen knuffel koopt. Doel is dit jaar ruim 4 miljoen euro in te zamelen met de actie.

Twaalf projecten in negen landen
De opbrengst van de pluchen speelgoedactie gaat naar twaalf verschillende projecten van Unicef en Save the Children in negen landen. Alle projecten zijn gericht op scholing voor kinderen en hebben een tweeledig doel:
* de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: opleiding leraren, onderwijsmateriaal, lesmateriaal voor de kinderen;
* de toegang tot onderwijs te verhogen: scholen bouwen, schoolgebouwen veilig maken voor kinderen, het regelen van goede leeromstandigheden zoals schoolbanken, verbeteren van de watervoorziening en het plaatsen van toiletten.

"Wij zijn er trots op dat IKEA een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van scholing voor kinderen en dat we deze basisschoolleerlingen enthousiast hebben gekregen. Samen met de leerlingen en onze klanten doen we iets voor kinderen die daar echt behoefte aan hebben", aldus Ellen van den Boomgaard van IKEA Nederland. "Onderwijs verrijkt levens en kan het einde betekenen van een soms generaties durende cyclus van armoede en ziekte. Goed basisonderwijs verschaft jongens en meisjes de middelen om iets van hun hun leven te maken en hun dromen te realiseren."

"De leerlingen die aan de wedstrijd hebben meegedaan hebben ontzettend veel goede ideeën om kinderen over de hele wereld naar school te helpen. Hun enthousiasme is echt hartverwarmend", vindt Unicef Nederland. Ook Save the Children is blij met de actie. "Wij hebben ieders hulp nodig om tal van problemen op te lossen. Niet alleen in de derde wereld, zoals in Bangladesh, maar ook in Europese landen, zoals Roemenië en Albanië, maar ook in Rusland hebben we al heel veel kinderen aan onderwijs geholpen."

Over Unicef
Unicef is in meer dan 150 landen en gebieden actief om kinderen en adolescenten te helpen overleven en op te groeien. Unicef is de grootste leverancier van inentingen in ontwikkelingslanden en ondersteunt projecten op het gebied van gezondheid en voeding, schoon water en goede sanitaire voorzieningen, hoogstaand basisonderwijs, gelijkheid tussen jongens en meisjes en bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. De financiële middelen van Unicef zijn geheel afkomstig uit vrijwillige bijdragen van personen, bedrijven, stichtingen en overheden. Meer informatie is te vinden via www.unicef.nl

Over Save the Children
Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie die kinderen in meer dan 110 landen helpt. Sinds 1919 komt Save the Children op voor het recht van kinderen op onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen uitbuiting en misbruik en het recht op participatie. Daarnaast ondersteunt Save the Children noodhulpprojecten en projecten die hulp bieden bij wederopbouw. Save the Children streeft naar directe en blijvende verbeteringen in het leven van kinderen over de hele wereld, want Elk Kind Telt. Save the Children Nederland: www.savethechildren.nl.

Over IKEA
Er zijn op dit moment 265 IKEA woonwarenhuizen in 36 landen. Sinds het bedrijf in 1943 in Zweden werd opgericht, biedt IKEA functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht.

Kijk voor meer informatie op IKEA.nl/speelgoedactie of neem contact op met: IKEA: Ellen van den Boomgaard, PR manager IKEA B.V. Nederland, Tel. 06 26 86 21 37. e-mail: ellen.vandenboomgaard@memo.IKEA.com Unicef Nederland: Eveline Meltzer (persvoorlichter), tel. 020 333 93 32, e-mail: emeltzer@unicef.nl
Save the Children: Marinke Ros (persvoorlichter), tel. 070 338 44 449, e-mail: marinke.ros@savethechildren.nl

Bijgevoegd beeldmateriaal van de prijsuitreiking is vrij van rechten met de vermelding: Capital Photos/Nils van Houts. Een video item van de prijsuitreiking is gratis en rechtenvrij te downloaden op de volgende ftp-server: ftp://anpftp.datiq.net
Gebruikersnaam: apsanp
Wachtwoord: P58ah4Sd

Voor meer informatie over de winnaars, neem contact op met Jessica van Dijk, jessica.van.dijk@newslab.nl of 06 28 64 86 10.