Digitale Gemeente Houten

Houtense huisartsen richten vijf Medische Centra op

zaterdag 24 november 2007 - Bron: Stichting Houtense huisartsen

De huisartsen in Houten en Schalkwijk gaan nauw samenwerken met elkaar en andere zorgverleners in vijf medische centra. Dat is goed voor de kwaliteit van de zorg: zorgverleners maken afspraken over een gezamenlijke aanpak waarbij alle zorg op elkaar is afgestemd. En bovendien is dat gemakkelijk voor de patiënt: alle zorg op één adres. Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt de
realisering van de vijf medische centra.

Gezondheidszorg verandert
Tot voor kort waren bijna alle Houtense huisartsen werkzaam in solo/duo- praktijken in de wijk. De gezondheidszorg is echter flink aan het veranderen. Het aantal patiënten met een chronische ziekte zoals suikerziekte, longziekten, hart- en vaatziekten, angsten en depressies neemt toe. Daar komt nog eens bij dat door de vergrijzing steeds meer patiënten met meerdere ziekten tegelijk te maken krijgen.

Samenwerking noodzaak
Bij de aanpak van chronische ziekten zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken. In de praktijk werken deze nogal eens langs elkaar heen, waardoor geen optimale zorg wordt verleend. In een aantal bijeenkomsten hebben de huisartsen een visie op de Houtense gezondheidszorg in de toekomst ontwikkeld. Gezien de veranderingen in de gezondheidszorg is intensieve samenwerking met elkaar én andere belangrijke zorgverleners pure noodzaak. Deze samenwerking moet zn beslag krijgen in vijf medische centra, verspreid over Houten én Schalkwijk. Deze centra dienen bovendien het gemak van de patiënt. Alle belangrijke medisch zorg is bereikbaar op één en hetzelfde adres.

Huisartsen en andere zorgverleners
Bijna alle Houtense huisartsen krijgen een plekje in zon medisch centrum. In het medisch centrum behouden de patiënten hun eigen huisarts. De huisartsen werken binnen het centrum nauw met elkaar samen, maar ook met andere belangrijke zorgverleners: apotheker, fysiotherapeuten, diëtiste, psychologen en in een aantal centra ook wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners. De huisartsen zullen met hen afspraken maken over een soepele verwijzing, een goede rapportage, een snelle behandeling, maar ook over de beste behandeling van chronische ziekten.

Realisering medische centra
Het eerste medische centrum zal in 2008 van start gaan. In Noordwest Houten wordt hoogstwaarschijnlijk het huidige pand van de CNV Bedrijvenbond aan de Prins Bernhardweg betrokken. Daarnaast breiden de huisartsen in het huidige Medisch Centrum Molenzoom uit met andere zorgverleners.
Vervolgens zullen in 2009 nog twee centra hun deuren openen: In Schalkwijk wordt een nieuw stuk aan de huidige huisartsenpraktijk gebouwd en in Zuidwest Houten komt het centrum samen met appartementen voor een woongroep voor ouderen in een gebouw dat door woningcorporatie Viveste in Leebrug II wordt neergezet. In 2010 is het centrum in Zuidoost Houten hekkensluiter, waarschijnlijk in Castellum-Oost.

Ondersteuning Menzis Zorg en Inkomen
De vijf medische centra worden gerealiseerd met ondersteuning van zorgverzekeraar Menzis Zorg en Inkomen. Menzis wil bovendien ook in de komende jaren verder meedenken. Daarom biedt Menzis de patiënten van de centra een collectieve zorgverzekering aan. Hiermee komen zorgprogrammas, waarbij huisartsen en andere zorgverleners nauw samenwerken rond veel voorkomende en chronisch ziekten, én speciale zorg (zoals preventieprogrammas m.b.t. overgewicht, stoppen met roken) voor patiënten beschikbaar.

Vervolginformatie
Gezien alle veranderingen vinden de Houtense huisartsen het belangrijk om de inwoners van Houten te informeren. Daarom zullen de komende weken in het Houtens Nieuws nog vijf andere artikeltjes geplaatst worden, waarbij telkens een Medisch centrum centraal zal staan. Hierin wordt ook aangegeven welke huisartsen en zorgverleners in de verschillende centra komen te zitten. Zie voor meer informatie de website van de Houtense huisartsen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).