TSA & NEVIM voor Poolse gemeenschap in Nederland


24 november Pools-Tsjechisch rock-concert in 013 Tilburg

TILBURG, 20071121 -- Op 24 november as. vindt in popcentrum 013 in Tilburg een uniek rockconcert plaats. Het betreft een concert van TSA en NEVIM, een bekende Poolse - en Tsjechische rockband. Steeds meer Polen leven en werken in Nederland. Om deze mensen iets uit hun eigen land te bieden wordt dit concert georganiseerd. Niet alleen voor de Poolse en Tsjechische rockliefhebber is dit concert interessant, ook de Nederlandse rock-liefhebber kan zijn/haar hart ophalen.

TSA is zonder twijfel een van de meest toonaangevende bands uit de Poolse rock-geschiedenis en dè heavy metalband in dat land. TSA werd opgericht in 1979 door Andrzej Nowak, Stefan Machel, Janusz Niekrasz en Marek Kaplon en was in eerste instantie een instrumentale band. Pas toen Marek Piekarczyk als lead-zanger zich in 1981 bij het viertal voegde kreeg TSA de glans die het nu nog steeds heeft.

In de begin jaren tachtig heerste TSA in de Poolse rock-scène. In 1984 begeleidde het Nazareth (`Love hurts') tijdens diens Poolse tour. De band verzorgde honderden concerten. In de laat jaren tachtig speelde TSA op verschillende grote festivals in Tsjecho-Slowakije, Frankrijk, Duitsland en de Sovjet-Unie. Ook bewerkte de band de muziek voor de rock-opera `Jesus Christ Superstar', waarin Marek Piekarczyk de hoofdrol speelde. Echter door ledenwisselingen, hun label dat failliet ging en niet in de laatste plaats het politieke klimaat in het Polen van de jaren tachtig, heeft TSA in West Europa en Amerika nooit de doorbraak gekregen die het verdiende.
Na intensieve bemiddeling van hun trouwe fanclub `Aliën', kwam op 5 mei 2001 de originele vijf-mansbezetting van TSA weer bij elkaar voor een concert. Een aantal weken later kondigden de bandleden officieel hun reünie aan.

De charismatische leadzanger Marek Piekarczyk heeft niet alleen een weergaloze rockstem, hij is ook een van de beste Poolse songwriters. Met zijn teksten bezingt hij veelal de liefde en vrijheid die hij zo node miste in het communistische Polen. Zijn politiek - en maatschappelijk engagement is grensoverschrijdend en heeft een diepe sociaal-ideologische lading. Niet alleen distantieert hij zich van drank- en drugsmisbruik onder de jeugd, ook zet hij zich in voor de kansen van jonge rockbands uit het voormalige Oostblok om te bereiken wat hij met TSA door omstandigheden nooit bereikt heeft. Om die reden laat hij op 24 november in Popcentrum 013, de jongste rockband van Europa (13, 15 en 15 jaar) het Tsjechische NEVIM in het voorprogramma optreden. NEVIM is `hot' in Tsjechië. De jonge band staat garant voor weergaloze concerten en is de grote rock-belofte uit het Oostblok van weleer. Dit concert is een absolute aanrader!





Bert Kampers