Première documentaire Leef je Droom in Lelystad


LELYSTAD, 20071119 -- Op 24 november 2007 vindt in Lelystad bij Schaap Shipcare om 14.30 uur de première plaats van de documentaire Leef je Droom. Videoproductiebedrijf BlueDrop AV producties heeft een documentaire gemaakt over vijf jongeren met het syndroom van Marfan die afgelopen zomer een zeilwedstrijd van Scheveningen naar Ierland hebben gezeild. Zij deden dat met stichting Leef je Droom. De stichting wil jaarlijks meerdaagse zeiltochten met chronisch zieke jongeren gaan varen. Om ze te motiveren hun grenzen te verleggen en iets te bereiken in het leven.

Initiatiefnemer Olaf Oosterman van Leef je Droom heeft het syndroom van Marfan, een bindweefselafwijking, en weet wat het is om over grenzen te moeten gaan. "Eigenlijk had ik allang dood moeten zijn," vertelt hij. "Zes zware operaties heb ik ondergaan, waarbij mijn aorta tot in mijn liezen is vervangen door kunststof. Wat ik heb meegemaakt, sterkt me om mijn leven intens te leven. En om te dromen."
Zijn droom was ooit het bouwen van een zeiljacht voor een wereldreis. In 2003 begon hij te bouwen. Door de vele operaties in de laatste jaren heeft hij zijn droom flink moeten bijstellen. Om de boot toch te kunnen afbouwen, zocht en vond hij hulp bij sponsors.

Een van die sponsors is Schaap Shipcare in Lelystad. Op deze werf bouwt Olaf zijn veertien meter lange Vd Stadt Madeira. Ondertussen niet meer alleen voor zichzelf. Olaf wil zijn droom delen met lotgenoten. Afgelopen zomer is op zijn initiatief stichting Leef je Droom opgericht. Deze stichting richt zich op jeugd van 18 tot 30 jaar met hart- en vaatproblemen. Jongeren in die leeftijd zijn kwetsbaar en maken meerdere veranderingen mee. Olaf: "Meerdere dagen op zee leert de jongeren hun energie te verdelen, als team samen te werken, toch door te gaan als ze eigenlijk niet meer kunnen. Ze kunnen ook hun verantwoordelijkheden niet afschuiven naar een ander. Hun teamgenoten zijn immers net zo ziek. Maar als ze het doel eenmaal bereikt hebben, als ze die vreemde haven binnenvaren, zijn ze zoveel ervaringen rijker. Daar kunnen ze iets mee voor de rest van hun leven."

Afgelopen zomer heeft Olaf met vijf Marfan-jongeren de wedstrijd van Scheveningen naar Cork in Ierland gezeild. Op een gesponsorde X-35, omdat het aangepaste jacht nog niet af is. Olaf heeft met zijn jeugdteam een prestatie van formaat geleverd. Vele jachten moesten opgeven, maar het team van Leef Je Droom zette door en kwam aan in Ierland. De doelstelling van stichting Leef Je Droom is daarmee meer dan waar gemaakt. Het team heeft grenzen verlegd. Als team, maar ook individueel. Stuk voor stuk zijn ze sterker uit de strijd gekomen. Een unieke ervaring die de jongeren in hun verdere leven meenemen.

Dat komt tot uiting in de documentaire die videoproductiebedrijf BlueDrop AV producties uit Utrecht heeft gemaakt over Leef Je Droom. Tijdens de trainingen, vooraf en tijdens de wedstrijd zijn Olaf en zijn teamgenoten intensief gevolgd. Voor de camera spreken zij open over hun verwachtingen, hun belevenissen, hun toekomst en wat de wedstrijd met ze heeft gedaan.

Op 24 november zal deze documentaire voor het eerst worden vertoond aan het publiek. Daarnaast heeft stichting Leef je Droom twee interessante sprekers gevonden die ook weten wat grenzen verleggen is. Roy Heiner, directeur van Team Heiner heeft grenzen verlegd in de sport. Peter Paternotte, directeur van AWVN weet wat het is om grenzen te verleggen in het bedrijfsleven. Beiden maken zij duidelijk wat de parallellen zijn tussen het zeilen, het bedrijfsleven en Leef Je Droom.

Programma Leef je Droom
Datum: 24 november 2007
Locatie: Schaap Shipcare, Vaartweg 77, Lelystad

14.30 uur Ontvangst
15.00 uur Welkomstwoord voorzitter Leef Je Droom: Kees Jan Kuijer
15.10 uur Grenzen verleggen in de sport: Roy Heiner, directeur Team Heiner
15.30 uur Grenzen verleggen in het bedrijfsleven: Peter Paternotte, directeur werkgeversvereniging AWVN en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers
15.50 uur Onthulling nieuwe huisstijl Leef Je Droom
16.00 uur Pauze
16.20 uur Toekomst Leef Je Droom: Kees Jan Kuijer
16.30 uur Première documentaire Leef Je Droom
17.35 uur Borrel
18.30 uur Einde





stichting Leef je Droom