Gemeente Sluis


23/11/07 - Open dag testveld kleine windturbines en klimaatbijeenkomst voor bedrijven

Tijdens de Zeeuws-Vlaamse klimaatweek vinden er tal van activiteiten plaats. Wij willen graag twee activiteiten speciaal onder uw aandacht brengen.

Open dag Testveld Kleine Windturbines

Op zaterdag 24 november is van 10.00 tot 16.00 uur de open dag van het Testveld Kleine Windturbines. Het testveld ligt op het Techno Park Zeeland in Schoondijke en is op 7 november jl. officieel geopend. Op het park staan tien kleine windturbines (een elfde is op komst).

De proef met de windmolens is een uniek experiment. Nooit eerder zijn zoveel verschillende windmolens onder dezelfde omstandigheden getest. Ook de vorm van de windmolens is opvallend: van kleine ronde vormen tot grote rechthoekige blokken. De initiatiefnemers (DELTA, de provincie Zeeland, vereniging Zeeuwind, de gemeente Sluis en Greenlab) willen met de deze proef onderzoeken welk type windmolen het meest geschikt is voor toepassing bij (kleine) bedrijven en huishoudens.

Tijdens de open dag hebben belangstellenden de gelegenheid om alle windmolens te bekijken en vragen over de proef te stellen. Ook de Infomobiel van Delta is aanwezig; hier kunnen bezoekers terecht met vragen over bijvoorbeeld groene stroom of hun energierekening.

Klimaatbijeenkomst voor het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven

Eén van de hoogtepunten tijdens de Klimaatweek is de klimaatbijeenkomst voor het Zeeuws Vlaamse bedrijfsleven op maandag 26 november as. Met een boeiend avondprogramma worden de ondernemers bewust gemaakt van klimaatverandering en wordt hen gevraagd om het klimaatbeleid in hun bedrijfsbeleid op te nemen.

Gezamenlijk doel van de Zeeuws-Vlaamse gemeenten is om bij te dragen aan de nationale doelstellingen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Ondernemers kunnen op verschillende manieren daarop in spelen, bijvoorbeeld door energiebesparing, gebruik van duurzame energie of optimalisatie van transport. Na de bijeenkomst zullen de gemeenten in 2008 ook voorlichtingsbijeenkomsten voor de ondernemers organiseren.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

18.45 uur: Ontvangst met koffie en thee
19.10 uur: Welkomstwoord door burgemeester Jan Lonink (Terneuzen) 19.15 uur: Opening door gedeputeerde Toine Poppelaars 19.20 uur: Presentatie door NOS-weerman Erwin Kroll 20.00 uur: Film "An inconvenient truth" van nobelprijswinnaar Al Gore 21.45 uur: Slotwoord door Michel Suijkerbuijk (mede-directeur Beco) 22.00 uur: Receptie

Bijlage: Volledig programma Klimaatweek