ProRail

Persbericht

22-11-2007

Een fabriek op wielen in Driebergen

Zondag 25 november a.s. op RTL7 de derde aflevering van de serie 'Spanning op het spoor'. De serie volgt de werkzaamheden van verschillende projecten die ProRail op dit moment realiseert. Elk deel van de serie zoomt in op een concreet bouw- of onderhoudspro-ject. In de derde aflevering is te zien hoe op het baanvak Utrecht - Arnhem een kettinghor van maar liefst 500 meter, ballastgrind reinigt. Op zondag 25 november is de derde aflevering waarin ProRail laat zien hoe een weekend lang het hele baanvak Utrecht - Arnhem buitendienstgesteld is om lastige en tijdrovende spoorwerkzaamheden uit te voeren. De tijdsdruk om de treinen op maandagmorgen weer exact op tijd te laten beginnen maken het project erg spannend.

Na zoân 25 jaar zijn druk bereden sporen aan vervanging toe. Spoorvernieuwing is specialistisch werk waarvoor bijzonder materieel nodig is. De kettinghor is daar een voorbeeld van. Deze 500 meter lange machine pakt de oude, vergruisde en vervuilde ballaststenen op en vult het ballastbed weer met nieuwe stenen aan. Met speciale wagons worden de grote hoeveelheden bouwmateriaal af- en aangevoerd. Tot slot zorgen stopmachines en de stabilisator voor een perfecte afwerking van het spoor.

In de uitzending wordt extra aandacht geschonken aan de verkeersleiding in Utrecht. Treindienstleiders zorgen voor het tijdig ter beschikking stellen van veilige rijwegen.

In de TV-serie is te zien hoe de werkzaamheden op dit lange traject verlopen. Lukt het om de spoorbaanvernieuwing op tijd af te ronden? En al de machines voor de maandagochtendspits van het spoor af te krijgen? Hoe wordt de tegenslag opgelost? En wat doet de treindienstleider om ervoor te zorgen dat de treinenloop ondanks het werk zo weinig mo-gelijk verstoord wordt? De uitzending is zondag 25 november, tussen 17.30 en 18.00 uur, op RTL7.