Gemeente Rotterdam

23 november 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 25 november t/m 2 december 2007

Nr. 48

Wethouder Harbers op economische missie naar India

Wethouder Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) brengt van 25 tot 30 november een bezoek aan India. Wethouder Harbers maakt deel uit van een grote economische missie onder leiding van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken). De delegatie bestaat verder uit vertegenwoordigers van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De economische missie heeft als belangrijkste doel het versterken van de economische banden tussen Nederland en India, het vinden van goede samenwerkingspartners en het promoten van Nederland als vestigingsland voor Indiase bedrijven. Zo'n zeventig bedrijven en onderwijsinstellingen nemen deel aan de missie. Naast vertegenwoordigers van het internationale bedrijfsleven bestaat de delegatie uit een groot aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Het programma begint in Delhi en eindigt in Mumbai. De reis belicht de kansrijke sectoren ICT, biotechnologie, agro-industrie, de medische sector, infrastructuur en logistiek en de creatieve industrie.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen,

tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 510 747 86)

Wethouder Bolsius geeft sportpresentatie in Milaan

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) geeft maandag 26 november een presentatie over sport, integratie en gezondheid, op het seminar 'Sport en Integratie', in Milaan. Het seminar heeft tot doel gedachten en ervaringen uit te wisselen over hoe sport de integratie van allochtone groepen uit de samenleving kan bevorderen. Andere deelnemers aan het seminar zijn twee Milanese wethouders (Sport en Vrije Tijd en Sociaal Beleid en Gezin), een Milanese pastor en voetballer Clarence Seedorf.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst Rotterdam, Judith van Oijen,

tel. 010 - 417 3024)

Burgemeester Opstelten verwelkomt C40 World Port Climate Conference 'Wereldhavens voor een beter klimaat'

Burgemeester Ivo Opstelten verwelkomt op maandag 26 november om 9.00 uur de deelnemers van het C40 World port Climate Conference, dat plaats vindt in het Scheepvaart en Transportcollege aan de Lloydstraat 300 te Rotterdam. Van 25 tot en met 27 november ontvangt Rotterdam 35 gasten uit 14 verschillende wereldhavens op de voorbereidingsconferentie van de C40 World Ports Climate Conference. De C40 is een groep steden die samen de uitstoot van CO2 probeert te reduceren en hierbij ondersteund wordt door het Clinton Climate Initiative. Pieter Struijs treedt tijdens de bijeenkomst op als conference director en Ruud Lubbers verzorgt de opening. In het programma staan vijf werksessies centraal waarin de deelnemende havensteden gezamenlijk maatregelen bespreken om de reductie van CO2 in havens te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Zie ook www.wpccrotterdam.com.

(Voor meer informatie: afdeling communicatie Havenbedrijf Rotterdam N.V.,

Tie Schellekens, tel. 010 - 252 14 30)

Burgemeester Opstelten opent Rotterdams Jeugddebat

Burgemeester Opstelten opent maandag 26 november om 10.30 uur het Rotterdams Jeugddebat in de Raadzaal van het Stadhuis, aan de Coolsingel 40. Het Rotterdams Jeugddebat is bedoeld om jongeren op een laagdrempelige manier in contact te brengen met de gemeentepolitiek en politici inzicht te geven in de belevingswereld van jongeren. De kerngedachte is dat een lokaal jeugddebat bijdraagt aan het proces waarin jeugdparticipatie gestimuleerd wordt. Jongeren worden dan in staat gesteld om hun stem te laten horen. Voor een dag kruipen de jongeren in de huid van raadsleden en gaan in vier debatrondes discussies aan met de wethouders Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie), Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) en Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) over onderwerpen die de jongeren aanspreken. De jongeren moeten met goede argumenten de wethouders zien te overtuigen om concreet zaken aan te pakken. Iedere middelbare school in Rotterdam wordt vertegenwoordigd door een fractie van 11 vierdeklassers uit het Vmbo, Havo en het Vwo.

(Voor meer informatie: projectleider Rotterdams Jeugddebat, Sandra Smit, tel. 06 - 4122 6488)

Wethouder Karakus aanwezig bij Studiedag van Van der Leeuwkring

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is maandag 26 november om 15.30 uur aanwezig bij de Studiedag 'Privaat initiatief voor publieke ruimte', georganiseerd door Van der Leeuwkring. Deze studiedag geeft theoretische reflectie, praktische uitwerking en nieuwe inspiratie aan privaat initiatief voor publieke ruimte. Vragen die onder andere tijdens presentaties naar voren komen zijn hoe publieke en private belangen en motieven elkaar versterken en welk rendement 'stedelijkheid' oplevert. In Van der Leeuwkring brengt het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) een aantal prominente Rotterdamse vastgoedopdrachtgevers bij elkaar. De studiedag vindt plaats in het WTC, aan het Beursplein 37.

(Voor meer informatie: Transcity, Simon Franke, tel. 023 - 532 4144)

Burgemeester Opstelten en wethouder Baljeu aanwezig bij Nexus ontbijt

Burgemeester Ivo Opstelten en Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) zijn op dinsdag 27 november om 7.30 uur aanwezig bij het Nexus ontbijt, dat plaats vindt in het Sparta Stadion Het Kasteel, Spartapark Noord 1. Het thema van dit ontbijt is Marketing in Mobiliteit: het verleiden van de mobilist te reizen met andere vervoermiddelen dan de auto in de spits en het reizen met de auto op andere tijdstippen. Op welke wijze wordt het aantrekkelijker gemaakt om de fiets te nemen? Initiatiefnemers van Nexus zijn de Stadsregio Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat Zuid-Holland.

(Voor meer informatie: regio Rotterdam Nexus, Marina Meens, tel. 0655 - 76 29 31)

Wethouder Geluk opent school voor kinderen met gedrag- en leerproblemen

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) opent op dinsdag 27 november om 9.30 uur een school voor zeer moeilijk lerende kinderen met gedragsproblemen aan de Schaepmanstraat 76. De school is een samenwerking van de St. Mattheusschool (speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen) en de stichting Pameijer GZ (gehandicaptenzorg). Door deze bundeling van expertise kunnen kinderen met zowel leer- als gedragsproblemen speciaal onderwijs krijgen, zodat zij niet thuis zitten of in een zorginstelling geplaatst worden.

(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Marian Mulder,

tel. 010 - 891 4454)

Wethouder Schrijer aanwezig bij eerste startende ondernemer met borgstellingkrediet

Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is op dinsdag 27 november om 17.00 uur aanwezig bij de start van een onderneming, die een beroep heeft gedaan op het borgstellingkrediet. Met het krediet start de ondernemer een hair- en beautysalon aan de Crooswijkseweg 94. De pilot houdt in dat starters vanuit een werkeloosheidssituatie (of dreigende werkloosheid) een beroep kunnen doen op een borgstelling van de overheid voor het verkrijgen van een krediet bij een bank. Het regionaal Bureau Zelfstandigen van SoZaWe coördineert de aanvragen.

(Voor meer informatie: Communicatie adviseur SoZaWe, Lisette van Hemert,

tel. 010 - 453 37 32)

Wethouder Bolsius bedankt bewoners op Dag van de Schouwers

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) bedankt dinsdag 27 november om 20.15 uur bewoners op de Dag van de Schouwers in de Burgerzaal in het Stadhuis, aan de Coolsingel 40. De betrokken bewoners gaan regelmatig met medewerkers van Gemeentewerken, Roteb, Stadstoezicht en deelgemeenten mee, om te beoordelen (schouwen) of hun buurt schoon en heel is. Speciaal voor deze bewoners is de Dag van de Schouwers georganiseerd. Het beoordelen of Rotterdam schoon en heel is, gebeurt aan de hand van zogenoemde kwaliteitsbeelden. Onderwerpen als hoeveelheid zwerfvuil, aanwezigheid van hondenpoep, de afvalbakken, graffiti en onkruid spelen een belangrijke rol in de beoordeling

(Voor meer informatie: Hoofd communicatie Stadstoezicht, Bert Hendriks,

tel. 010 - 890 2348)

Wethouder Geluk spreekt op de Dag van de Jeugdzorg

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) verzorgt op woensdag 28 november om 10.15 uur een inleiding over de rol van de gemeente en provincie bij de integrale en preventieve aanpak van gezinnen met problemen tijdens de Dag van de Jeugdzorg. De derde editie van de Dag van de Jeugdzorg vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, Jaarbeursplein 6. Dagvoorzitter is drs. P.A. Lankhorst, adviseur jeugdbeleid en jeugdzorg. Zie ook: http://www.sbo.nl/jeugdzorg.htm.

(Voor meer informatie: Studiecentrum Bedrijf en Overheid, Jacqueline Coppelmans,

tel. 040 - 297 2738)

Wethouders Baljeu bij congres 'minder regels en meer service bij de overheid?'

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) neemt op woensdag 28 november om 12.00 uur deel aan het congres 'Minder regels en meer service bij de overheid?'. De Gemeente Rotterdam organiseert het congres in samenwerking met Elsevier Congressen in het Hilton, aan de Weena 10. Op het congres wordt onder meer besproken wat de laatste inzichten zijn over de klantgerichtheid van de overheid. Het oordeel van de burgers hierbij centraal. De wethouder gaat in op de Rotterdamse aanpak op het gebied van dienstverlening en deregulering.

(Voor meer informatie en om u aan te melden voor het congres: Publiekszaken Gemeente Rotterdam, Jikke Kuipers, tel. 010 - 417 3793)

Wethouder Karakus neemt deel aan discussie bij symposium Nieuwe Tuinen

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) neemt woensdag 28 november om 14.00 uur deel aan een discussie bij het mini-symposium over het onderzoek Nieuwe Tuinen. Aan de westelijke rand van de wijk Nieuwland in Schiedam ontstaat het project 'Nieuwe Tuinen', een buurt met gevarieerd vormgegeven koop- en huurwoningen. Bijna een jaar lang hebben onderzoekers van het instituut OTB (een onderdeel van de Technische Universiteit Delft) geleefd in Nieuwland. Door het wonen in deze wijk hebben zij zelf kunnen ervaren hoe het is om letterlijk onderdeel uit te maken van een herstructureringswijk. Tijdens het symposium worden de resultaten en belevingen van het onderzoek gedeeld. Hierna nemen de wethouder, Leeke Reinders (Instituut Onderzoeksbureau TB) en Karin van Dreven (directeur-bestuurders Woonplus) deel aan een discussie. Het symposium vindt plaats in de Citrusveiling, aan de Marconistraat 25.

(Voor meer informatie: Woonplus Schiedam, Richard Hegeman, tel. 010 - 204 5262)

Wethouder Bolsius opent eerste kunstgrasveld

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en portefeuillehouder Anton Stapelkamp (deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek) openen woensdag 28 november om 14.30 uur het eerste kunstgrasveld bij V.V. Hillegersberg, aan het Duivenpad 1. Het kunstgrasveld is gelegd in het kader van de Visie Voetval Vitaal 2010. De gemeente heeft deze visie opgesteld in samenwerking met de KNVB en Rotterdam Sportsupport. Het belangrijkste doel van de visie is het realiseren van vitale en financieel gezonde verenigingen met kwalitatief hoogwaardige complexen die evenwichtig over Rotterdam zijn verspreid.

(Voor meer informatie: projectleider Sport en Recreatie, Bart Gaell,

tel. 010 - 267 3924)

Wethouder Kriens neemt deel aan de Europese conferentie 'Equal opportunities for all'

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) neemt op woensdag 28 november van 14.45 tot 17.00 uur deel aan de Europese conferentie 'Equal opportunities for all: citizenship and human capital in a diverse Europe'. De wethouder treedt op als voorzitter van de parallelsessie over maatschappelijke opvang. De conferentie wordt georganiseerd door de VNG (vereniging van Nederlandse gemeenten) en vindt plaats in het Word Forum Convention Center in Den Haag. Dagvoorzitter is burgemeester en VNG-voorzitter Wim Deetman. Zie ook: www.vngequal.eu.

(Voor meer informatie: VNG, Daniël Kruithof, tel. 070 - 373 8494 of 06 - 2061 1461)

Wethouder Geluk opent nieuwe pand De Meeuw

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) verricht op woensdag 28 november om 15.30 uur de openingsceremonie van het nieuwe pand van stichting De Meeuw aan het Henegouwerplein 16. Stichting de Meeuw is een Rotterdamse begeleidingsorganisatie die werkt aan kansen voor kinderen van 0 - 18 jaar. De Meeuw biedt begeleiding, advies, training en nascholing aan welzijnswerkers en leerkrachten.

(Voor meer informatie: stichting De Meeuw, Geesken Bloemendal, tel. 010 - 486 3022)

Wethouder Kaya opent Marokkaans filmfestival

Woensdag 28 november om 19.00 uur opent wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) de vijfde editie van het Marokkaans filmfestival Cinemar in Lantaren/Venster in de Gouvernestraat. Cinemar vertoont 13 films die in de afgelopen twee jaar zijn gemaakt door Marokkaanse filmmakers binnen en buiten Marokko. Cinemar kiest voor films die sociaalmaatschappelijke problemen aankaarten. Thema van dit jaar is: seksualiteit binnen de Marokkaanse cultuur.

(Voor meer informatie: Cinemar, Juan Heinsohn Huala, 06 - 4344 3983)

Wethouders Geluk, Kaya, Schrijer en Kriens aanwezig bij Ideeënbeurs Rotterdam Idee

Woensdag 28 november van 20.00 tot 22.00 uur zijn de wethouders Leonard Geluk (o.a. Onderwijs) Jantine Kriens (o.a. Welzijn), Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) en Orhan Kaya (o.a. Participatie) aanwezig bij de Ideeënbeurs Rotterdam Idee in het WTC aan het Beursplein. Twee keer per jaar organiseert Rotterdam Idee een Ideeënbeurs op een plek waar alle partijen (idee indieners, bedrijven, woningcorporaties, stichtingen, diensten en deelgemeenten) met elkaar kennis kunnen maken en meteen zaken doen.

(Voor meer informatie: Rotterdam Idee, Lucienne Ruhulessin, tel. 010 - 891 4449)

Wethouders Baljeu opent P+R Melanchtonweg

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) opent donderdag 29 november om 7.30 uur de nieuwe Parkeer + Reis Melanchtonweg. Reizigers die dan gebruik maken van deze P+R krijgen door de wethouder een 'goody-bag' uitgereikt, waar onder meer een ontbijtje in zit. P+R Melanchtonweg is inmiddels de 30e P+R die geopend wordt in Rotterdam. Na het parkeren kunnen mensen zich comfortabel en snel verplaatsen via het OV-netwerk van metro, tram en bus. De P+R locaties in Rotterdam dragen bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de binnenstad.

(Voor meer informatie: Afdeling Communicatie dS+V, Saskia Bergman, tel. 010 - 489 9678)

Wethouder Jantine Kriens krijgt eerste exemplaar dvd 'Wat er ook speelt, laten het vooral de kinderen zijn' uitgereikt

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) krijgt op donderdag 29 november om 12.00 uur het eerste exemplaar van de training-dvd 'Wat er ook speelt, laten het vooral de kinderen zijn' uitgereikt in de Eloutschool, Claes de Vrieslaan 72. De dvd is bedoeld als hulpmiddel bij de signalering en aanpak van opvoedingsproblematiek, huiselijk geweld of kindermishandeling voor opvoedprofessionals.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Jacqueline Jessurun,

tel: 010 - 433 9470 of 06 - 53 34 51 47)

Wethouder Kriens aanwezig bij conferentiemiddag Gezond in de Stad

Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) houdt op donderdag 29 november om 13.30 uur een toespraak tijdens de conferentiemiddag Gezond in de Stad in De Doelen. De middag wordt georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van dr. W.F.M. (Willy) de Haes. Hij was tien jaar lang coördinator van het project Gezonde Stad van de WHO (World Health Organization) in Rotterdam. Het gedachtegoed van Willy de Haes wordt gebruikt in het lopende uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Caroline de Pater,

tel. 010 - 433 9791 of Toon Voorham, tel. 433 9556)

Wethouder Geluk neemt deel aan Confetti debat

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) neemt op donderdag 29 november om 20.00 uur deel aan het Confetti debat in Zaal de Unie aan de Mauritsweg 34. Confetti is de jongerenredactie van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) en organiseert debatten met actuele maatschappelijke thema's. Donderdag 29 november gaan jongeren en deskundigen in debat over de seksualisering van de samenleving en de emancipatie van jongeren. Aanleiding voor het debat is de emancipatienota van het ministerie van OCW, met een hoofdstuk over de seksualisering van de maatschappij. Hierin staat dat 'mannen en vrouwen meewerken aan de portrettering van meisjes en vrouwen als lustobject, de onhaalbare schoonheidsidealen en de toenemende vercommercialisering en seksualisering van het vrouwelijk lichaam in de media'.

(Voor meer informatie: Confetti, RRKC, Hanneke Bezemer, tel. 010 - 433 5833)

Wethouder Geluk neemt eerste exemplaar Kidsgids Hoogvliet in ontvangst

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) neemt op vrijdag 30 november om 13.00 uur het eerste exemplaar van de kinderdeelgemeentegids Hoogvliet in ontvangst op basisschool De Plevier, Plevier 97-99 in Hoogvliet. Alle Hoogvlietse basisscholieren krijgen deze Kidsgids met handige en leuke informatie voor kinderen. Ook krijgt de winnaar van de Kidsgids-prijsvraag een prijs uit handen van Leonard Geluk.

(Voor meer informatie: deelgemeente Hoogvliet, Peter van Druten,

tel. 010 - 472 6 637)

Burgemeester Opstelten opent Actiedag Fristi

Burgemeester Ivo Opstelten opent op vrijdag 30 november om 14.30 uur op het Stadhuisplein de Actiedag Fristi. De actiedag is gericht op alcoholgebruik en -misbruik onder jongeren met name onder de 25 jaar. Door middel van een zestal acties (blaascontroles, bezoeken van supermarkten in verband met de verkoop van alcohol aan jongeren) wordt op zowel preventieve en repressieve wijze het alcoholgebruik door jongeren aan de kaak te stellen. De regie ligt in handen van de Politie Rotterdam Rijnmond, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, Voedsel en Warenautoriteiten, Bouman GGZ, RET, NS, dienst Stadstoezicht en de Centrumraad.

(Voor meer informatie: Politie Rotterdam Rijnmond (persvoorlichting), Huub Veeneman,

tel. 010 - 274 04 02 en jeugdcoördinator districtcentrum, Leen Verkade,

tel. 010 - 274 3137)

Burgemeester Opstelten bij prijsuitreiking prijsvraag burgemeesterswoning

Burgemeester Ivo Opstelten is op vrijdag 30 november om 15.30 uur aanwezig bij de prijsuitreiking voor het opvallendste ontwerp van een nieuwe burgemeesterswoning. Het idee is geopperd door de Bond van Nederlandse Architecten om een prijsvraag te wijden aan een markante huisvesting voor de burgemeester van Rotterdam. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp, is de duurzaamheid van de burgemeesterswoning. Er zijn 56 inzendingen beoordeeld door de jury, twee daarvan krijgen een onderscheiding uit handen van de burgemeester. Locatie: Witte de Withstraat 63 (voormalig fotomuseum)

(Voor meer informatie: Bond van Nederlandse Architecten, Lonneke Bakker,

tel. 010 - 270 90 54)

Wethouder Kaya opent nieuwe locatie Fotoacademie

Wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) opent op vrijdag 30 november om 17.00 uur de nieuwe locatie van de Rotterdamse Fotoacademie aan de Conradstraat 20. De Fotoacademie is een particuliere hogeschool en leidt studenten op tot zelfstandig fotograaf. Tijdens de opening is er werk te zien van afgestudeerde studenten.

(Voor meer informatie: Fotoacademie, Donna Martens, tel. 020 - 530 9258)

Wethouder Geluk op bezoek bij Impact Netwerk Rotterdam

Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) houdt op vrijdag 30 november om 21.00 uur een lezing tijdens een bijeenkomst van het Impact Netwerk Rotterdam (INR) in sociëteit Alveus Dei aan het Eendrachtsplein 10. INR is een netwerk voor jonge christen professionals werkzaam binnen uiteenlopende beroepsgroepen in Rotterdam. Doel is het uitwisselen van ervaringen. Wethouder Geluk (CDA) zal spreken over zijn dagelijkse werkzaamheden binnen de Rotterdamse politiek. Daarna gaat hij met het publiek in debat.

(Voor meer informatie: INR, Marlies Graveland, tel. 010 - 467 8283 of 06 - 4273 9500)

En verder...

is wethouder Jantine Kriens als gastvrouw aanwezig bij het Vrijwilligersontbijt in de Burgerzaal van het stadhuis op donderdag 29 november van 7.30 tot 9.30 uur. Zie ook http://www.inz.nl/vrijwilligersstad/index.php

(Voor meer informatie: PROXY, Xandra van den Bleek, tel. 010 - 213 2341)

neemt wethouder Orhan Kaya op vrijdag 30 november om 17.45 uur het eerste exemplaar van het boek 'Rotterdam herzien. Dertig jaar architectuur 1977-2007' in ontvangst bij boekhandel Selexyz Donner, Lijnbaan 150.

(Voor meer informatie: Architectuur Instituut Rotterdam, Saskia Derksen,

tel. 010 - 280 9700)