Ingezonden persbericht


DWARS roept scholieren op tot vreedzame staking

DWARS, GroenLinkse Jongeren, roept scholieren aanstaande maandag op tot een "lieve actie" tegen de 1040 uren norm. Door op vreedzame wijze in protest te gaan tegen deze bureaucratisch bepaalde regel, louter gefocust op kwantiteit, kunnen scholieren een duidelijk signaal afgeven naar de politiek. "Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit moet binnen het onderwijsbeleid centraal staan" aldus DWARS-voorzitter Joeri van der Hoff. DWARS benadrukt dat het protest van de scholieren op een vreedzame wijze moet geschieden omdat onnodig geweld afdoet aan de werkelijke boodschap van de staking aanstaande maandag.

Slechts één op de vijftien scholen haalt de gestelde norm. Hierbij is niet gekeken naar de wijze waarop scholen hun uren invullen. Op dit moment halen scholen alles uit de kast om hun onderwijsuren in te kunnen vullen, omdat anders een grote boete dreigt. De krampachtige invulling van het aantal uren zorgt ervoor dat de werkdruk voor zowel docenten, als scholieren, onnodig wordt vergroot. Tevens wordt de kwaliteit van het onderwijs aangetast doordat bijvoorbeeld speciale zorg zoals mentorbegeleiding en werkweken worden afgeschaft. Deze zaken worden immers niet meegerekend in de 1040 uren norm. Ook belangrijke buitenschoolse activiteiten als schoolreisjes of excursies lopen gevaar. Vaak worden deze zaken ingeruild voor onnodige lesuren waar scholieren in grote groepen, zonder goede begeleiding, zelfstandig op school moeten werken.

"De 1040 norm is een bureaucratische regelgeving die totaal is losgeweekt van waar het werkelijk om gaat: kwalitatief goed onderwijs voor scholieren," aldus van der Hoff. DWARS wil dat er een kentering plaatsvindt binnen het onderwijsbeleid, waarbij de kwaliteit van het onderwijs centraal staat. Van der Hoff: "Onderwijs is meer dan het verzamelen van feitjes en dient een bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van het individu."

DWARS onderschrijft de oplossingen die zijn voorgesteld door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Verder eist DWARS van staatssecretaris van Bijsterveldt dat ze deze voorstellen serieus neemt en met de scholieren om tafel gaat voor een oplossing rond de 1040 norm. Om deze eis kracht bij te zetten roept DWARS alle scholieren op maandag nogmaals in staking te gaan.


---

Noot: Voor redactie,