Ingezonden persbericht


Rotterdammer en Amsterdammer winnen samen het 4e Cicero Debattoernooi

Op zaterdag 24 november 2007 vond de vierde editie van het Cicero Debattoernooi plaats, georganiseerd door Debatclub Cicero. Het toernooi vond plaats in het Theresia Lyceum aan de Prof. Cobbenhagelaan in Tilburg. Er deden dit jaar 36 teams uit heel Nederland mee met voor het eerst ook een viertal debaters uit Groningen. De deelnemers gingen met elkaar in debat over een zevental stellingen over maatschappelijke en politieke onderwerpen zoals de wenselijkheid van het sluiten van coffeeshops, het beperken van kredietverstrekking aan mindervermogenden en het verplichten tot werk van mensen met een werkloosheidsuitkering.

Op het eind van de dag stond een gemengd Rotterdams/Amsterdams team dat uitkwam onder de naam Monotheïsten A (Sharon Kroes (EDS) en Ali Al-Jaberi (Bonaparte)) tegenover een geheel Amsterdams team, Bonaparte 1 (Juliën Spliet en Tamar de Waal), in de finale. Zij moesten beargumenteren waarom pedoseksuelen (geen) strafvermindering moeten krijgen wanneer zij zich chemisch laten castreren. Kroes en Al-Jaberi toonden zich daarbij de betere sprekers dan het Bonapartiaanse duo. De prijs voor beste spreker van het hele toernooi werd uitgereikt aan Sharon Kroes (EDS).

Het 4e Cicero Debattoernooi was zeer sterk bezet. In de finale stonden drie sprekers die op 31 maart, tijdens het eveneens in Tilburg gehouden Nederlands kampioenschap debatteren, de halve finale bereikten. Eric Stam (EDS), de Nederlandse kampioen, bleef met zijn team Cosmopolitan (ov) deze keer steken in de halve finale. Het enige team van de organiserende vereniging met de naam Cicero Alpha (Tobias Spoor en Michiel Peters) kon zich niet in de strijd om de topposities mengen en werd 24e.

Alle uitslagen staan inmiddels op internet, www.debatclub.nl/toernooi/.