Politie Gelderland-Zuid
Grote veiligheidscontrole in Nijmegen


Nijmegen, 25-11-2007 * Zaterdagavond en -nacht werd van 22.00 uur tot 04.15 uur een grote veiligheidscontrole in Nijmegen gehouden. Deze vond plaats bij de Nassausingel, Kelfkensbos en de Wedren. Motorrijders en politiebikers brachten auto's naar deze controleplaatsen. Er werden in totaal 880 blaastesten afgenomen en 433 voertuigen gecontroleerd.
Het doel van deze controle was het verhogen van de veiligheid rondom de horecagelegenheden in de binnenstad. Zo werd er bijvoorbeeld opgetreden tegen verboden wapen- en/of drugsbezit, rijden onder invloed en overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de Gemeente Nijmegen.


De politie werkte tijdens de controle samen met verschillende partners zoals de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Gemeente Nijmegen (Bureau Toezicht), het KLPD, Parketpolitie, de Belastingdienst, Douane en politie Kleve. Er waren ongeveer 70 mensen bij de controle betrokken.


In totaal zijn 98 boetes uitgeschreven voor onder andere het niet dragen van een gordel, het niet tonen van een geldig rijbewijs, wildplassen, in bezit zijn van softdrugs of verboden wapens en snelheidsovertredingen. Eén bestuurder raakte het rijbewijs kwijt, vanwege het rijden met een snelheid van 129 km/u waar 70 km/u is toegestaan.


Zestien personen werden aangehouden waarvan het grootste deel voor rijden onder invloed. Bij twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd, omdat de uitslag van de ademanalyse 600 ug/l en 450 ug/l (beginnend bestuurder) was.


De Inspectie van Verkeer en Waterstaat stelde drie keer een onderzoek in naar taximeters en deed twee keer onderzoek naar illegaal taxivervoer. Ook gaven zij drie waarschuwingen vanwege overtredingen op de Arbeidstijdenwet.


De Belastingdienst scande kentekens om bijvoorbeeld te kijken of de bestuurders nog een belastingschuld hadden. Dit bleek vijftien keer het geval. De totale belastingschuld van deze hits bedroeg 123.855 euro. De grootste schuld was 74.000 euro. De Belastingdienst inde 4600 euro ter plaatse en nam zes voertuigen in beslag.
(12)


Botsing tussen fietster en automobiliste


Druten, 25-11-2007 * Op de Scharenburg in Druten vond zaterdagmiddag rond 15.45 uur een aanrijding plaats tussen een automobiliste en fietster. De politie ging direct ter plaatse en startte een onderzoek om duidelijk te krijgen wat er gebeurd was.
De politie gaat uit van het volgende. Een 20-jarige vrouw uit Appeltern fietste over het fietspad in de richting van Horssen. Een 51-jarige vrouw uit Horssen reed in haar auto over de Scharenburg in dezelfde richting. Volgens de automobiliste stak de fietster plotseling over om in de richting van de Oude Weissestraat te rijden. De vrouw kon haar niet meer ontwijken, waardoor een aanrijding ontstond.


De ambulancedienst verleende op het fietspad hulp aan de 20-jarige vrouw. Zij is voor controle naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gebracht.
(12)


Met drank op tegen boom


Nijmegen, 25-11-2007 * De politie ging in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur naar een eenzijdig ongeval op de IJpenbroekweg.
Ter plaatse bleek dat een 21-jarige bestuurder uit Nijmegen lichtgewond was geraakt nadat hij tegen een boom was gebotst. Omstanders hadden de auto aan de kant geduwd.


De bestuurder verklaarde dat hij over de IJpenbroekweg reed in de richting van het Takenhofplein. Hij verloor de controle over het stuur, waardoor hij net na de kruising met de St. Agnetenweg tegen een boom botste. De man werd aangehouden, omdat uit een blaastest bleek dat hij teveel had gedronken.


De politie riep de hulp van de ambulancedienst in om de Nijmegenaar op letsel te onderzoeken. Medewerkers van de ambulance besloten om hem voor nadere controle over te brengen naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Daar werd tevens door een GGD arts bij de man bloed afgenomen om vast te kunnen stellen hoeveel alcohol hij in zijn bloed had. De bloedmonsters zijn opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. De man kreeg een rijverbod van 24 uur. Zij rijbewijs werd ingevorderd en opgestuurd naar de officier van justitie.


De gemeente heeft de olie die over wegdek verspreid was verwijderd. De auto werd afgesleept.
(12)


Teveel promillage alcohol in bloed


Kerk Avezaath, 25-11-2007 * Surveillerende agenten zagen in de nacht van zaterdag op zondag op de Schaarsdijkweg in Tiel een auto met een te hoge snelheid voorbijrijden. Bovendien reed de auto op het midden van de weg.
De agenten draaiden hun auto en gaven de bestuurder op de N835 een stopteken. Op de Bergakker in Kerk Avezaath stopte de auto.


Bij de bestuurder, een 32-jarige man uit Tiel, werd een alcoholtest afgenomen. Hieruit bleek dat hij teveel had gedronken. Hij blies 600 ug/l, terwijl 220 ug/l het maximum is. Zijn rijbewijs werd vanwege recidive ingevorderd.
(12)


Vuurwerk overlast halt toegeroepen


Dodewaard, 25-11-2007 * De politie kreeg zaterdagavond een melding van vuurwerkoverlast door jeugd in Dodewaard.
Agenten gingen ter plaatse en hoorden knallen komen vanaf het Dorpsplein. De één ging te voet en de ander ging in de auto eropaf. In het dorp zagen zij een groep jongeren staan. Toen de jongeren de politieauto zagen, gingen zij ervandoor en liepen rechtstreeks in de armen van de andere agent.


Een 16-jarige jongen uit Dodewaard had verboden en illegaal vuurwerk bij zich. Hij werd hiervoor aangehouden en meegenomen naar het bureau. De jongen wordt doorverwezen naar Halt voor een passende straf.
(12)


Inhaalactie eindigt tegen lichtkast


Beuningen, 25-11-2007 * Agenten zagen zaterdagmiddag rond 15.45 uur op de Schoenaker bij de afslag naar de A73 een auto in de berm staan. Dit bleek het gevolg van een eenzijdige aanrijding.
De autobestuurder, een 20-jarige man uit Tilburg, reed over de Schoenaker in de richting van de Elsenpas. Voor hem reed een andere auto die stopte voor het oranje verkeerslicht. De 20-jarige wilde deze auto op het laatste moment nog inhalen. Hij raakte in de slip, verloor de macht over het stuur en botste tegen een lichtkast.


De 20-jarige man veroorzaakte door zijn gedrag gevaar op de weg. Daarnaast bleek dat hij in een auto reed waarvan de APK vervallen was en dat de auto niet verzekerd was. Ook had de bestuurder nog geen rijbewijs en gaf hij in eerste instantie een valse naam op. Hiervoor werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.
(12)




Politie Gelderland-Zuid