Ingezonden persbericht


De Keuze van de kijker vanaf 25 november, Nederland 2

Televisiekijkers kunnen de komende weken de Beste Nederlandse Documentaire sinds 1945 kiezen. Via een speciale site, www.dekeuzevandekijker.nl kunnen kijkers tot en met 30 november hun stem uitbrengen. De film die wordt gekozen tot Beste Nederlandse documentaire wordt uitgezonden op zondag 2 december. De verkiezing is onderdeel van het Documentaire Festival dat van 21 november tot en met 2 december dagelijks is te zien op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Twan Huys.

In de aanloop naar de verkiezing van de Beste Nederlandse Documentaire worden van zondag 25 november tot en met donderdag 29 november op Nederland 2 om 22.50 uur (aansluitend aan Nova) onder de titel De keuze van de kijker, vijf populaire Nederlandse topdocumentaires uitgezonden. De films worden ingeleid door een bewonderaar of fan van de betreffende film. Op zondag 25 november: Het is een Schone Dag Geweest (1993) van Jos de Putter. Vervolgens op maandag 26 november: Alleman (1963) van Bert Haanstra. Een dag later op dinsdag 27 november: En un Momento Dado (2004) van Ramon Gieling, over Johan Cruijff. Woensdag 28 november: O Amor Natural (1996) van Heddy Honigmann en de vijfde en tevens laatste documentaire wordt uitgezonden op donderdag 29 november: Andre Hazes, Zij Gelooft in Mij (1999) van John Appel. Als sluitstuk wordt op zondag 2 december om 22.50 uur de, direct door de kijkers gekozen, Beste Nederlandse Documentaire uitgezonden.

GeĂŻnteresseerden die willen stemmen kunnen kiezen uit een lijst van twintig documentaires die is samengesteld door de filmredactie van het Documentaire Festival. Het zijn documentaires die hoge kijkcijfers en/of bezoekersaantallen haalden of volgens de redactie niet mogen ontbreken vanwege hun artistieke of historische belang. De lijst is niet volledig en daarom kunnen de stemmers zelf ook titels toevoegen.

In de week voorafgaand aan het IDFA zendt het digitale themakanaal Holland Doc alvast tien documentaires uit van deze lijst. Na de bekendmaking van de winnende documentaire op zondag 2 december vertoont Holland Doc in de nacht van zondag op maandag integraal de vijf documentaires die als beste uit de bus rollen.

Kijk voor meer informatie op: www.dekeuzevandekijker.nl en www.hollanddoc.nl.